Tél végén sárgarépa

A sárgarépa  a vitaminszegény hónapokban  óriási segítség a szervezetünknek. Két létfontosságú hatóanyaga közül az egyik az elővitaminja a bétakarotin, amiből annyit tartalmaz egyetlen szál , mint egy egész „A” vitamintabletta,  a másik az extrém mennyiségű szélén, ami az immunrendszerünk legfőbb támogatója. Jótékony rostja pedig szinte ráadás. A sárgarépa finom és olcsó. Nyersen is elropogtatható, de  még az unalmas párolt rizst is „feldobhatjuk” vele. Az Inforádió adásában elhangzott  további sárgarépás recepteket a TÁLALÓ  menőpont alatt érhetik el.

Sárgarépás rizs

Hozzávalók:

  • 1 kis fej  vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 75 dkg sárgarépa
  • 25 dkg hosszú szemű rizs
  • 2-3 dl húsleves vagy biohúsleveskocka
  • 1 biocitrom
  • a tetejére:
  • 1 nagy csokor petrezselyem

A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, enyhén  megsózzuk, és 3 deka vajon megfuttatjuk. A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, és vékony karikákra szeljük. A hagymára szórjuk, és lefödve 5 percig pároljuk. Ezután a megmosott, lecsöpögtetett rizst is belekeverjük, 2 percig kevergetve sütjük, majd annyi  húslevessel vagy vízzel, amennyi bőven ellepi, leöntjük. Utóbbi esetben húsleveskockát belemorzsoljuk, és lefödve, kis lángon puhára pároljuk. Végül reszelt citromhéjjal ízesítjük, ha kell, utána sózzuk.  Sok  felaprított petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Elkészítési ideje: 35 perc

Tippek

  • Készítéséhez maradék főtt rizst is felhasználhatunk. Ekkora sárgarépát előre teljesen megpároljuk, a kész rizzsel összekeverjük és egy kevés vizet öntve alá összeforraljuk.
  • A húsleveskockából biominőségűt vásároljunk, hogy ezzel is elkerüljünk, minden szervezetet terhelő íz- és színfokozó és adalékanyagot.
  • Reszeléshez azért használjunk biocitromot, mert hosszú szállításhoz, tároláshoz rengeteg vegyszerrel kezelik a déligyümölcsöket. Ezek mérgek, amiket feltétlen el kell kerülnünk.