Ősszel, szőlővel
Diós tészta készült ebédre, amikor is az asztalon ott állt a gyümölcsöstál tele szőlővel. Szép napos őszi idő volt, szinte indítatva érezte az ember magát, hogy csipegessen a gyümölcsből. És ekkor egy pillanat alatt megszületett az ötlet: a porcukros diós metéltre szórjunk szőlőszemeket. Az ízek és a színek olyan harmóniája született meg, ami párját ritkítja. Ennél egyszerűbbet és nagyszerűbbet így ősszel nem is tudnék ajánlani senkinek.
Szőlős, diós metélt
Hozzávalók:
- 25 dkg hosszú metélt
- só
- 1 evőkanál olaj
- 5 dkg vaj
- a tetejére:
- 10 dkg darált dió
- 1 nagy fürt fehér szőlő
- 5-10 dkg porcukor
A tésztát lobogva forró vízben, amibe egy evőkanálnyi olajat is öntöttünk, kifőzzük, de nem túl puhára. Leszűrjük, leöblítjük, és jó alaposan lecsöpögtetjük. Egy lábasban a vajat megolvasztjuk, és a tésztát beleforgatjuk, még azon melegen a lecsipegetett szőlőszemekkel összekeverjük, és így tálaljuk. A darált dióval és a porcukorral a tányérokon szórjuk meg. Mindkettőt külön tálkában is adhatjuk az asztalra, hogy mindenki a saját kedve szerint ízesíthesse a szőlős metéltjét.
Tippek:
- Rövid metéltből is készíthetjük, de mindenképpen vékony, metélt tészta illik hozzá
- A tésztát soha ne főzzük teljes puhára, mert a puha tésztában lévő szénhidrát gyorsan felszívódik, emeli a glykémiás indexünket, maradjon roppanós, al dente, ahogyan az olaszok készítik.
- A színben a fehér szőlő illik hozzá igazán, de természetesen kékkel is lehet készíteni.
- Tésztafőzéskor azért kell a vízbe egy kis olajat önteni, hogy a metéltszálak ne ragadjanak össze
- Ha van időnk, otthon is gyúrhatunk 25 dkg lisztből tésztát. Gyorsan elkészül és garantáltan vékony lesz, ha saját kezűleg nyújtjuk. A gyúrt tészta készítésének leírását a főzőiskolánkban hamarosan megtalálhatják.