Összeillenek a roston: máj és alma

 

Még nem múlt el a roston, nyárson sütés ideje, húst, zöldséget alkalmanként még halat is szoktunk a szabadban sütögetni, de a májról mintha elfelejtkeztünk volna. Fűszere a majoránna, lehet kapni frissen is, érdemes egy-egy cserépnyit otthon is nevelgetni, egészen más az aromája, mint szárítottnak. A máj mellé pedig süssünk almát, nagyon összeillenek

 

Roston sült máj almával

 

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertés-, marha- vagy borjúmáj
  • 4-6 közepes alma
  • a pácoláshoz:
  • 1 dl olívaolaj
  • 5 szál friss majoránna
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, őrölt bors vagy mindezek helyett grillfűszerkeverék

A pácoláshoz a fűszereket, a felaprított majoránna levélkékkel együtt az olajba keverjük. A májat lapjában fél centi vastag szeletekre vágjuk. Széleit – az esetleges inas részeket – bevagdaljuk. A fűszeres olajjal a szeletek mindkét oldalát bedörzsöljük, egymása fektetjük őket, és letakarva egy éjjelen át a hűtőszekrényben pácolódni hagyjuk. Sütéskor a májszeleteket grillrácsra fektetjük, és oldalanként 4-4 percig sütjük. Az almákat megmossuk, magházukat almafúróval kifúrjuk, majd a gyümölcsöt hámozás nélkül kisujjnyi vastagon fölszeleteljük. Az almakarikákat a maradék olajjal megkenve szintén a grillrácsra rakjuk, és a máj mellett megsütjük. Végül a szeletekre fektetve, azok köreteként ­egyben díszeként is ­tálaljuk.

 Elkészítési ideje: 30 perc + pácolás

Tipp:

  • Ha nincs friss majoránnánk, természetesen használhatunk szárítottat is.
  • Kísérletező kedvűek majoránna mellett gazdagíthatják a pácot friss petrezselyemmel, borsikafűvel bazsalikommal, kakukkfűvel, rozmaringgal és oregánóval is