Citromhabos piskótatekercs

A piskótatekercs könnyű sütemény, ami az elkészítését illeti, és noha az alábbi citromkrémmel töltve már nem tartozik a kifejezetten „kímélő” édességek közé, krémessége miatt mégis könnyűnek érezzük. A nehéz ünnepi sütemények után üdítő befejezése lehet egy vasárnapi ebédnek.

Hozzávalók

a piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál porcukor
  • 6 evőkanál finomliszt, csipetnyi só

a krémhez:

  • 3,5 dl tejszín
  • fél rúd vanília
  • 7 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 1 kanál finomliszt
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve

A tojások sárgáját a cukor kétharmad részével habosra keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, úgy, hogy a maradék cukrot a vége felé hozzáadjuk. Ezután óvatosan a tojásos masszába forgatjuk, végül apránként a lisztet is beleszitáljuk. Ujjnyi vastagon sütőpapírral bélelt sütőlapra önjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 20 perc alatt megsütjük. Benedvesített konyharuhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és a tésztát összegöngyöljük, így hagyjuk kihűlni. A krémhez a a vaníliával és a citrom reszelt héjával ízesített tejszínt kevergetve felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk, és  megvárjuk, amíg   teljesen kihűl.   Közben a cukrot a tojások sárgájával kikeverjük, majd belecsorgatjuk a citromlevet és beleszitáljuk a lisztet. Ezután a vaníliás tejszínt (amiből  a vaníliarudat kidobtuk), habverővel verve beleöntjük, tűzre tesszük és szünet nélkül tovább verve addig melegítjük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor lehúzzuk, és  kihűlésig tovább verjük. Végül egyenletesen a  kitekert piskótalapra kenjük, felgöngyöljük, és  kínálásig hűvös helyre tesszük.

Elkészítési ideje: a hűtéssel együtt 1 óra 30 perc

Tipp

Tálaláskor porcukorral  meghintjük, de citrommázzal is bevonhatjuk a tetejét.
Ez a piskótatekercs bármilyen lekvárral vagy krémmel megtöltve is  elkészíthető.