Kárpátaljai kóstoló

Cím: Kárpátaljai kóstoló
Kiadó: Új Mandátum Kiadó
Megjelent: 1992-ben

1980-as években jutottam el először Kárpátaljára, hogy riportot készítsek a helyi étkezési szokásokról, jellegzetes ételekről. Már az elején érzékeltem, hogy az ott élők konyhája hasonlít ugyan a szabolcs-szatmárihoz, de a Kárpátok közelsége miatt sokkal gazdagabb tej és tejtermékek használatában, s ettől egyedi és változatos. Kárpátalja konyhájáról, hagyományos ételeiről eladdig nem készült gyűjtőmunka, nem jelent meg szakácskönyv. Ezért módszeresen végigjártam Kárpátalja falvait, városait és évek hosszú sora alatt összegyűjtöttem 222 eredeti és autentikus receptet az idősebb asszonyoktól, valószínű az utolsó olyan generációtól, amely még emlékszik a régi ízekre. Ezeket tartalmazza ez a könyv. A személyes ihletésű néprajzi bevezetőt a Beregszászon élő tanárnő Penckóferné Punykó Mária írta. A címlapfotó Legeza László munkája. A fekete fehér fotókat a szerző készítette Nem kapható, újra kiadását tervezzük.