Újburgonya

A kalóriaszegény (10 dekában 80 kalória van), tápláló és ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag burgonya nagyon sokféleképpen elkészíthető, és igaz ez a újburgonyára is. Előnye, hogy ellentétben  a húsfélékkel, nem emeli a vérzsírok szintjét, s jótékonyan hat a magas vérnyomásra is. Közvetlenül a héja alatt található a legtöbb vitamin és értékes anyag. Az újburgonyát nem is kell meghámozni, elég ha egy kefével, vagy dörzsivel  a könnyen lehámló  réteget ledörzsöljük a szemekről. A biológiai módszerekkel termesztett burgonya héjával együtt fogyasztható.

Szardíniai újburgonya

Szardíniai újburgonya Hozzávalók:
  • 1,2 kg újburgonya
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 szál rozmaring
  • só, őrölt bors
  • 20 dkg olajbogyó vegyesen
  • 1 dl száraz fehérbor

Az újburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és konyharuhában megszárogatjuk. Az olajat egy tepsibe öntjük, és a burgonyát beledobjuk. A fokhagymát lehéjazva durvára vágjuk. A rozmaring leveleinek felét a szárról lecsipkedjük. Mindkettőt a burgonyára szórjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a maradék rozmaringszálat a tetejére fektetjük. Sütőben a közepesnél erősebb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) 40-45 percig sütjük. Az olajbogyót kimagozzuk, a nagyobb szemeket félbe is vágjuk. Ezután a pirosra sült burgonyát tepsistől a tűzhely lapjára tesszük, az olajbogyót közészórjuk, és a bort aláöntjük. Fölforraljuk, és azonnal tálaljuk.


Görögös újburgonya

Görögös újburgonya Hozzávalók:
  • 40 dkg egyforma szemű újburgonya
  • 6-8 közepes paradicsom
  • 20 dkg olajos fetakocka (különféle ízesítéssel kis üvegekben készen kapható)
  • 1 kis kanál szárított oregano
  • 10 dkg kimagozott fekete olajbogyó
  • 20 dkg gépsonka vagy főtt füstölt tarja
  • késhegynyi frissen őrölt bors
  • fél csokor  petrezselyem

Az újburgonyát megtisztítjuk, egyenként hosszában kettévágjuk, enyhén sós vízben úgy 15 perc alatt puhára főzzük. A paradicsomok szárát kimetsszük, majd a szemeket kis kockákra daraboljuk. A sajtról 2 evőkanálnyi olajat a serpenyőbe töltünk, megforrósítjuk, a paradicsomot beleszórjuk. Az oregánóval fűszerezzük. 3-4 percig pirítjuk, azután a lecsöpögtetett olajbogyót, a vékonyan fölszeletelt és kockákra vágott sonkát és a burgonyát is hozzáadjuk, megborsozzuk, és jól összekeverjük. Végül a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, a lecsöpögtetett feta sajtot is hozzáadjuk. Melegen, hidegen egyaránt tálalhatjuk.


Joghurtos újburgonya-saláta

Joghurtos újburgonya-saláta Hozzávalók:
  • 50 dkg újburgonya
  • 2  duci újhagyma
  • 4 piros retek
  • őrölt fekete bors
a mártáshoz:
  • 3-3 evőkanál majonéz és joghurt
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • só, frissen őrölt fekete bors
a díszítéshez:
  • 1 szép paradicsom

Az újburgonyát alaposan megmossuk, héját ledörgöljük, majd annyi enyhén sós vízben, amennyi ellepi, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Kíméletesebb megoldás, ha a burgonyát szűrőbetétbe rakjuk, és gőzben pároljuk meg. Az újhagymát és a retket megtisztítjuk, az előbbit karikákra szelve gyűrűire szedjük, az utóbbit félfőre vágjuk. A burgonyával együtt tálba halmozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. A majonézt a joghurttal és a fölaprított zöldfűszerekkel összekeverjük, leheletnyit ezt is megsózzuk, megborsozzuk, végül a hagymás, retkes burgonyával összekeverjük. Tálalásig hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízei összeérjenek.


Indiai fűszeres újburgonya

Hozzávalók:
  • 1 kg apró újburgonya
  • 1 kiskanál édesköménypor
  • 8 dkg vaj
  • 1 kiskanál kurkuma
  • 1 mokkáskanál erős pirospaprika
  • 3 dl joghurt
  • 1 fél csokor petrezselyem
  • 1 kis hegyes, erős paprika
  • késhegynyi fehér bors
a sütéshez:
  • olaj

A burgonyát alaposan megmossuk, héját ledörzsöljük. Bő olajban világosbarnára sütjük, majd lecsepegtetjük. A köményport a vajban 1 percig pirítjuk, ezután a kurkumát, a pirospaprikát és a joghurtot is belekeverjük. A sült burgonyát beledobjuk, megsózzuk, majd 1 pohár vízzel felöntjük, és jól összeforraljuk. Az apróra vágott petrezselymet és zöldpaprikát rászórva, fehér borssal meghintve, forrón tálaljuk.