Rétes

Legendásan rétesevő nép vagyunk mi magyarok. Szeretjük az almástól a túrósig minden változatát. Körtével, szőlővel és kókuszos sárgarépával töltöttekről azonban aligha hallottunk. Nem csoda, mert a receptek Svájcból származnak, de kipróbálásra méltóak. Ha valaki hagyományos rétestésztából készíti, akkor a szokásosnál kissé vastagabbra húzhatja a „szaftosabb” gyümölcsös töltelékekhez. Azért, hogy értékes tartalma sülés közben nehogy kifolyjon, felgöngyölés előtt a tészta széleit jobbról-balról hajtsuk a töltelékre. Az összetekeréshez nemcsak nedves konyharuhát, hanem sütőpapírt is használhatunk.

Szőlős rétes

Szőlős rétes Hozzávalók:
  • 2 csomag (4 lapos) réteslap
a töltelékhez:
  • 2 tojás
  • 7-8 dkg cukor
  • 30 dkg natúr krémsajt (legjobb a mascarpone)
  • 20 dkg darált babapiskóta
  • 60 dkg nagy szemű, lehetőleg magtalan piros szőlő
  • néhány evőkanál olaj
  • zsemlemorzsa
a tetejére:
  • porcukor

A tojást a cukorral habosra keverjük, először a krémsajtot majd a piskótamorzsát hozzá adjuk. A szőlőt leszemezzük, a szemeket félbevágjuk (ha kell, ki is magozzuk), és a krémsajtos masszába keverjük. Egy csomag réteslapot kiterítünk, a lapok között egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A szőlős massza felét egyenletesen rákenjük, majd feltekerjük, akár a bejglit szokás. Olajjal megkent tepsibe fektetjük. A másik rúd rétest ugyanígy készítjük el. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) 35 percig sütjük. Tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük.


Körtés, mákos, túrós rétes

Hozzávalók:
  • 1 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 60 dkg tehéntúró
  • 7-8 dkg darált mák
  • 5 dkg búzadara
  • 4 körte
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 2 csomag (4 lapos) réteslap
  • néhány evőkanál olaj
  • zsemlemorzsa
a tetejére:
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál mák (nem darált)

A tojást a cukorral habosra keverjük, és az áttört túrót, a mákot meg a darát is hozzáadjuk. A körtéket meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát kockákra vágjuk, majd a citrom héjával meg levével együtt a túrós mákba keverjük. Egy csomag réteslapot kiterítünk, a lapok között egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A töltelék felét egyenletesen rásimítjuk, és feltekerjük. Kiolajozott tepsibe fektetjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) kb. 35 percig sütjük. A tetejére való mázhoz a cukrot a citromlével addig keverjük, amíg teljesen föl nem oldódik. A kihűlt rétesre kenjük, majd rászórjuk a mákot.


Sárgarépás kókuszos rétes

Hozzávalók:
  • 2 csomag (4 lapos) réteslap
  • a töltelékhez:
  • 10 dkg aszalt sárgabarack vagy nagyszemű mazsola
  • 2 tojás
  • 10 dkg méz
  • 15 dkg tehéntúró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 40 dkg sárgarépa
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • néhány evőkanál olaj
  • zsemlemorzsa
a tetejére:
  • kókuszreszelék

Az aszalt barackot vagy a mazsolát kb. 30 percre forró vízbe áztatjuk. A tojást a mézzel jól elkeverjük, az áttört túrót meg a reszelt citromhéjat hozzáadjuk. A répát megtisztítjuk, lereszeljük, és a kókusszal meg a kissé fölaprított barackkal együtt a túrós masszába keverjük. Egy csomag réteslapot kiterítünk, a lapok között egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A töltelék felét egyenletesen rásimítjuk, és föltekerjük. Kiolajozott tepsibe fektetjük, a másik rúd rétest ugyanígy készítjük el, végül előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) kb. 35 percig sütjük.