Pirított burgonyatallér gyömbéres almával

Itt az ideje, hogy felhasználjuk a megmaradt tavalyi burgonyát. Megreszelt öreg krumpliból számtalan különböző elnevezésű  lepény ismeretes  a magyar konyhában, amelyeket  vidékenként eltérően  szebbnél szebb  nevekkel illetnek,  ilyenek például:  tócsi, tócsni, macok, cicege, lapcsánka, gánica, matutka, krumpliprósza, görhöny lapotyka, lepkepotyi, placki, bramborák. Most  egy  merőben új, modern változatát  ismerhetjük meg. Hozzávalók: az almapéphez:
  • 80 dkg savanykás alma
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 közepes vöröshagyma
  • körömnyi friss gyömbér
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 erős csöves paprika
  • őrölt fehér bors, só
a burgonyatallérhoz:
  • 50 dkg sütnivaló burgonya
  • 6 evőkanál olaj
Az almát meghámozzuk, csutkáját kimetsszük, húsát kis kockákra vágjuk, majd citrommal azonnal meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A megtisztított finomra aprított hagymát és gyömbért az olajon megfuttatjuk. Az almát rádobjuk, a cukorral édesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, aki szereti egy kis erős paprikát is tehet bele. 1-2 evőkanál vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Közben a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. Enyhén besózzuk, majd a forró olajon 8 egyforma kb. féltenyérnyi tallért sütünk belőle. Tálaláskor egy kanál pikáns almapépre egy ropogós burgonyatallér kerül, majd újabb kanál mártás és ismét tallér következik. Natúr húsok izgalmas körete.