Csirkecombok

Friss fejes saláta megjelenésével most érkezett el az „idei” rántott csirkecomb ideje, de minden évszakban kitűnő választás. Azért, hogy igazán jóízű pecsenyét kapjunk, érdemes a combokat a sütés előtt előkészíteni. Miután megmostuk, és a nedvességet leitattuk róluk, a húst a csont mellett éles késsel vágjuk be, majd a combokat köröskörül alaposan sózzuk be, és legalább egy fél órát hagyjuk állni. Erre azért van szükség, hogy a só a húst jól átjárja, és az amúgy kissé jellegtelen csirkehúsnak karaktert adjon.

Fűszeres rántott csirkecombok

Fűszeres rántott csirkecombok Hozzávalók:
  • 8 rántani való csirkecomb
a bundázáshoz:
  • 10-15 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 csokor friss vagy 1 kiskanál szárított kukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál pirospaprika
a sütéshez:
  • olaj

A csirkecombokat besózzuk, és állni hagyjuk, de sütés előtt a nedvességet leitatjuk róluk. A bundázáshoz a zsemlemorzsát összekeverjük a megmosott, lecsipkedett és apróra vágott kakukkfűvel és petrezselyemmel, majd a pirospaprikával is. Ezután a csirkecombokat a szokásos módon lisztbe és felvert tojásba forgatjuk, majd a fűszeres zsemlemorzsába bundázzuk. A húsok egyik oldalát bő, forró olajban, fedő alatt aranysárgára pirítjuk, majd a megfordítjuk, és immár fedő nélkül fejezzük be a sütést.


Mézes-mázas csirkecomb

Mézes-mázas csirkecombok Hozzávalók:
  • diónyi vaj
  • 1 kis vöröshagyma
  • 0,5dl ketchup
  • 1 dl bor
  • néhány csepp borecet
  • kiskanálnyi méz
  • kiskanálnyi mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors

Egy nagy tűzálló tálat, vagy tepsit kiolajozunk, a combokat egymás mellé belefektetjük, és forró (200°C-os) sütőben félig megsütjük. Közben a hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, és a vajban megfuttatjuk. Ezután a ketchuppal, borral felengedjük, a borcettel, mézzel, mustárral, az átpréselt fokhagymával, sóval és borssal kellemesen pikánsra ízesítjük. Néhány percig forraljuk, majd a félig sült combokat ezzel a mártással megkenjük, és a sütőbe visszatolva – már csak közepes lánggal, nehogy a méz miatt a csirke megégjen, teljesen puhára sütjük. Nyáron, a szabadban roston is elkészíthetjük, úgy hogy sülés közben a húst a mártással kenegetjük.


Mazsolás, almás csirkecomb

Mazsolás, almás csirkecomb Hozzávalók:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál fehérbor
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál mazsola
  • 4 csirkecomb
  • 6 dkg vaj
  • 4 közepes savanykás, kemény alma
  • 1 púpozott kiskanál finomliszt

A bort meg a cukrot két deci vízben kevergetve föloldjuk, a mazsolát beleszórjuk, és 1-2 órán át duzzadni hagyjuk. A csirkecombok bőrét lehúzzuk, a húsát besózzuk és félretesszük, amíg a mazsola ázik. Ezután a vajon körös-körül megpirítjuk. A mazsolát áztatólevével együtt ráöntjük, és lefödve, kis lángon kb. 30 percig pároljuk. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, és magházát eltávolítjuk. A gyümölcsöt egy centis kockákra vágjuk, majd a teljesen puha mazsolás csirkecombokhoz adjuk. További 5 percig főzzük, végül a levét egy kevés vízzel simára kevert liszttel sűrítjük. Jó, ha tálalás előtt legalább fél óráig áll, hogy az ízei beérjenek.