Mi legyen a szél rázta gyümölccsel?
Néhány napja rémisztő szélvihar söpört át a kerten, és lerázta az érőfélben lévő szilva és ringló termés nagy részét. Pedig mindkettő bőségesnek ígérkezett idén, kicsit kárpótolva az elmaradt sárgabarackért és meggyért. (Aranyárban vettem mindkettőből egy keveset, hogy mégiscsak legyen a kamrában néhány üveg télire.) Abban bíztam, hogy majd a mézédesre érő szilvából, és nagy szemű ringlóból pótolom a hiányt. Most itt álltam a rengeteg, hullott gyümölccsel, amit azért kimagoztam, cukorral felfőztem, de nem lett az igazi. Tettem hozzá még cukrot, így már közelíteni kezdett egy zseléhez. Majd ki kell találni, mi lesz a további sorsa. Tanácstalanságomat megosztottam Ágnessel, aki Skóciában él, (és háztartást vezet), és aki azzal nyugtatgatott, hogy odakint rengeteg találékonyságra van szüksége nap mint nap a nőknek, hogy jól el tudják látni a családot. Megígérte, megosztja velünk a tapasztalatait, így a jövőben számíthatunk a skót tanácsokra, és ez esetben a hozzá kapcsolódó „spórolós” jelző kifejezetten pozitívan értelmezendő, mert a háziasszonyi takarékoskodás kifejezetten erény.