30. nap – Kárpátaljai borscs
A mi gulyásunkhoz hasonlító céklás, káposztás leves az egyik legkedveltebb ukrán-orosz étel, és ezt is ismerik a világ azon részén, ahol az orosz, ukrán konyhát, a laktató leveseket kedvelik. Egyedi ízét és szép vörös színét a céklától kapja, amit belefőznek, és ami még most tavaszutón kapható. Kárpátalján, a magyar határ menti Kaszonyban egy Kulacs nevű kisvendéglőben az eredeti recepttől kissé eltérően azt vallják, jobb ízű lesz, ha a céklát nem főzik egyenesen a levesbe, hanem hagymán külön megpárolva adják hozzá. Igaz, így elkészítése kicsi munkaigényesebb, de az íze még gazdagabb lesz. Aki arra jár, kóstolja meg, aki pedig az otthoni főzésre adja a fejét, annak is ajánlom ezt a változatot. A receptje itt olvasható.
.