Pirított burgonyatallér gyömbéres almával
Itt az ideje, hogy felhasználjuk a megmaradt tavalyi burgonyát. Megreszelt öreg krumpliból számtalan különböző elnevezésű lepény ismeretes a magyar konyhában, amelyeket vidékenként eltérően szebbnél szebb névekkel illetnek, ilyenek például: tócsi, tócsni, macok, cicege, lapcsánka, gánica, matutka, krumpliprósza, görhöny lapotyka, lepkepotyi, placki, bramborák. Most egy merőben új, modern változatát ismerhetjük meg.
Hozzávalók:
az almapéphez:
- 80 dkg savanykás alma
- 1 evőkanál citromlé
- 1 közepes vöröshagyma
- körömnyi friss gyömbér
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kiskanál cukor
- 1 erős csöves paprika
- őrölt fehér bors, só
a burgonyatallérhoz:
- 50 dkg sütnivaló burgonya
- só
- 6 evőkanál olaj
Az almát meghámozzuk, csutkáját kimetsszük, húsát kis kockákra vágjuk, majd citrommal azonnal meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A megtisztított finomra aprított hagymát és gyömbért az olajon megfuttatjuk. Az almát rádobjuk, a cukorral édesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, aki szereti egy kis erős paprikát is tehet bele. 1-2 evőkanál vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Közben a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. Enyhén besózzuk, majd a forró olajon 8 egyforma kb. féltenyérnyi tallért sütünk belőle. Tálaláskor egy kanál pikáns almapépre egy ropogós burgonyatallér kerül, majd újabb kanál mártás és ismét tallér következik. Natúr húsok izgalmas körete.