Vacsora Orly módra

Nyár van, az ember igazán nem vágyik sok időt tölteni a konyhában – főleg nem panírozással. A sör  a nyár elmaradhatatlan kelléke,  Így aztán számomra kihagyhatatlan, hogy legalább egyszer  együnk nyáron  valamit –  halat, zöldséget, gyümölcsöt  – Orly módra készítve. A sörtésztában sült halcsíkokra (többnyire süllőre) azt mondjuk: Orly módra készült (franciául így szerepel az étlapokon: filets de sandre a l’ Orly). De hogy a nevét a francia városról, vagy egy jeles személyiségről kapta-e, nem sikerült kiderítem, még a mindentudó Google sem segített. Ha valaki tudja, kérem, írja meg Facebook oldalunkon.

A sörtészta receptje

Hozzávalók:

  • 2 tojás sárgája
  • 2, 5 dl sör
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 tojásfehérje

A tojások sárgáját, a sört és a lisztet habverővel, vagy ami még jobb, mixerrel sima, sűrű palacsintatésztává keverjük. Fél óráig állni hagyjuk. A sütés előtt a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan forgassuk a tésztába. A sütnivalókat egyenként mártsuk bele, és a forró zsiradékban 2-3 percig süssük, majd konyhai papírtörlőre szedve a zsiradékot hagyjuk lecsöpögni róla.

Tanács a sütéshez

  • Azt,  hogy a sütéshez olajat,  zsírt vagy növényi zsiradékot használunk, ízlés dolga.
  • Vajat semmi esetre se használjunk, mert nem lehet vele megfelelően magas hőfokon sütni.  A 180°C-os zsiradék a legjobb. Az olajsütőnél ez automatikusan beállítható.
  • A hagyományos serpenyő esetében a hőfokot pontosan ellenőrizni kell: ha egy fakanál nyelét a zsiradékba merítve buborékokat látunk, akkor megfelelő a hőmérséklet. Fontos tudnivaló: soha ne süssünk nagyon sokat egyszerre, mert túl hamar kihűl a zsiradék, és amíg ismét megmelegszik, addig a tészta megszívja magát, és elveszíti ropogósságát.