Vacsora Orly módra
Nyár van, az ember igazán nem vágyik sok időt tölteni a konyhában – főleg nem panírozással. A sör a nyár elmaradhatatlan kelléke, Így aztán számomra kihagyhatatlan, hogy legalább egyszer együnk nyáron valamit – halat, zöldséget, gyümölcsöt – Orly módra készítve. A sörtésztában sült halcsíkokra (többnyire süllőre) azt mondjuk: Orly módra készült (franciául így szerepel az étlapokon: filets de sandre a l’ Orly). De hogy a nevét a francia városról, vagy egy jeles személyiségről kapta-e, nem sikerült kiderítem, még a mindentudó Google sem segített. Ha valaki tudja, kérem, írja meg Facebook oldalunkon.
A sörtészta receptje
Hozzávalók:
- 2 tojás sárgája
- 2, 5 dl sör
- 5 evőkanál liszt
- 2 tojásfehérje
A tojások sárgáját, a sört és a lisztet habverővel, vagy ami még jobb, mixerrel sima, sűrű palacsintatésztává keverjük. Fél óráig állni hagyjuk. A sütés előtt a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan forgassuk a tésztába. A sütnivalókat egyenként mártsuk bele, és a forró zsiradékban 2-3 percig süssük, majd konyhai papírtörlőre szedve a zsiradékot hagyjuk lecsöpögni róla.
Tanács a sütéshez
- Azt, hogy a sütéshez olajat, zsírt vagy növényi zsiradékot használunk, ízlés dolga.
- Vajat semmi esetre se használjunk, mert nem lehet vele megfelelően magas hőfokon sütni. A 180°C-os zsiradék a legjobb. Az olajsütőnél ez automatikusan beállítható.
- A hagyományos serpenyő esetében a hőfokot pontosan ellenőrizni kell: ha egy fakanál nyelét a zsiradékba merítve buborékokat látunk, akkor megfelelő a hőmérséklet. Fontos tudnivaló: soha ne süssünk nagyon sokat egyszerre, mert túl hamar kihűl a zsiradék, és amíg ismét megmelegszik, addig a tészta megszívja magát, és elveszíti ropogósságát.