Zöldfűszeres, sonkás penne

A fűszeres mártásban sült tésztáknak mindig sikerük van. Igaz, hogy ehhez a fogáshoz zöldfűszerek kellenének, de ha van friss petrezselymünk és egy csomó zöldhagymánk, aminek a zöld szárát nagyon-nagyon apróra vágjuk, mintha metélőhagyma volna, akkor a többi fűszer lehet szárított, így a  fűszeres hatást elérjük. 

Hozzávalók (4 személyre):

  • 20 dkg penne azaz tollhegy tészta
  • 3 gerezd fokhagyma
  • evőkanál olívaolaj
  • csokor friss petrezselyem, bazsalikom, majoránna
  • 15 dkg főtt füstölt sonka, tarja
  • só, őrölt bors
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 4 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • dl tej
  • 1 dl tejszín

 

A tepsi kikenéséhez

  • vaj, zsemlemorzsa

 

A tetejére

  • 4 evőkanál fűszeres paradicsommártás

 

A tésztát lobogva forró, sós vízben kissé roppanósra főzzük, leszűrjük, és lecsöpögtetjük. A zúzott fokhagymát az olajon megfuttatjuk, a felaprított zöldfűszereket beleszórjuk, és az apró kockákra vágott sonkát is hozzáadjuk. Egy lábasban a vajat megolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk rajta, a tejjel felöntjük, megsózzuk, megborsozzuk, és sűrű, általában besamelként ismert, mártássá főzzük.   A tejszínnel hígítjuk, majd a főtt tésztát beleforgatjuk. Egy kivajazott, zsemlemorzsával beszórt tepsibe, vagy tűzálló tálba öntjük, és forró sütőben tolva nagy lánggal (200°C, légkeveréses sütőben 185°C) 30 percig sütjük. Nagy kockákra vágva, fűszeres paradicsommártással leöntve tálaljuk, amit saját szájízünk szerint készíthetünk el, de akár ketchuppal is helyettesíthetünk. Ha elmarad, az sem tragédia, anélkül is finom krémes tésztánk lesz.