Krumplis tészta
Zsíron készítve az igazi, az olajtól nem lesz olyan határozott, markáns íze, mint amit elvárunk tőle. Nem szabad sajnálni belőle a pirospaprikát és az őrölt borsot sem. Nyugodtan eltehetjük, ha marad belőle, felmelegítve néha jobb, mint frissen. Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 evőkanál mangalica zsír
- 2 kiskanál pirospaprika
- só, őrölt bors
- 40 dkg kockatészta
Elkészítése lépésről lépésre
- A krumplit meghámozzuk, és dobókockányi darabokra vágjuk, hideg vízbe tesszük, amíg a hagymát megpároljuk. A megtisztított vöröshagymát felaprítjuk, és a zsíron aranysárgára sütjük. A pirospaprikával meghintjük, a krumplit belekeverjük, és annyi vízzel öntjük le, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, és kis lángon puhára főzzük.
2.Közben a tésztát lobogva forró sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és jól lecsöpögtetjük. A papirkás krumpli akkor kész, ha a levét teljesen elfőtte, ekkor krumplitörővel nagyjából összetörjük, de nem csinálunk belőle pürét. Nem baj, ha kisebb nagyobb krumpli darabkák maradnak benne.
3.Az összetört krumplit a főtt tésztával összekeverjük. Ha kell, még teszünk alá zsiradékot, és utána sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt hagyjuk állni, hogy a tészta átvegye a hagymás krumpli ízét
4.Aki szereti, tepsibe terítheti, és sütőben a tetejét megpiríthatja. Van, aki lábosban próbálkozik ezzel, de abban többnyire odasül, és vakargatni kell.
Tippek:
- Nem csak kockatésztával lehet elkészíteni, minden rövid metélt féle vagy masni tészta is elképzelhető hozzá.
- Egyesek úgy készítik, hogy a krumplit héjában főzik meg, meghámozzák, nagylyukú reszelőn lereszelik, és úgy dobják a paprikás, hagymás zsírra. Ettől a krumpli pürészerűen vonja be a tésztát, más megjelenésű lesz a fogásunk.