34. nap – Az éhes gránátosoktól a krumplis tésztáig

Azon lehet vitatkozni, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia mennyiben és hogyan nyomta rá történelmünkre a bélyegét, de hogy a konyhánkban örökre ott hagyta a nyomát, az nem kérdés. Nekik köszönhetjük  habart főzelékeinket,  vanília illatú  süteményeink nagy részét, és  gránátosaik  gyomrának  megtöltésére ők  találták fel a  grenadirmarsot, a mi  ízzig-vérig magyarnak gondolt krumplis tésztánkat. (Az alapja ugyanis megszólalásig olyan, mint a mi papirkás krumplink.)  Az amúgy   gránátos indulót jelentő egyszerű, laktató étel  meghódította egész  Európát, a franciák  máig grenadirnak nevezik a gránátoskockát. Nincs hát mit pironkodnunk, ha a kedvenceink közé soroljuk mi is. Nem egy kímélő étel, de ha belegondolunk, vegetáriusnak elmegy.  Ha valaki nem ismerné, itt a receptje.