34. nap – Az éhes gránátosoktól a krumplis tésztáig
Azon lehet vitatkozni, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia mennyiben és hogyan nyomta rá történelmünkre a bélyegét, de hogy a konyhánkban örökre ott hagyta a nyomát, az nem kérdés. Nekik köszönhetjük habart főzelékeinket, vanília illatú süteményeink nagy részét, és gránátosaik gyomrának megtöltésére ők találták fel a grenadirmarsot, a mi ízzig-vérig magyarnak gondolt krumplis tésztánkat. (Az alapja ugyanis megszólalásig olyan, mint a mi papirkás krumplink.) Az amúgy gránátos indulót jelentő egyszerű, laktató étel meghódította egész Európát, a franciák máig grenadirnak nevezik a gránátoskockát. Nincs hát mit pironkodnunk, ha a kedvenceink közé soroljuk mi is. Nem egy kímélő étel, de ha belegondolunk, vegetáriusnak elmegy. Ha valaki nem ismerné, itt a receptje.