Ecetes hájas tészta
Ez a tésztamennyiség sok, ezért egyszerre csak egyharmadát használjuk fel, a többit két részletben érdemes lefagyasztani. Bármikor, akár egy hónap múlva is, elővehető. Nem kell ragaszkodni az itt látható, kerek lapokból hajtogatott, félhold formához sem, a kinyújtott tésztát forró késsel négyszögekre is szabhatjuk, és a tölteléket az egyik oldalára halmozva elég, ha felhengerítjük. Ajánlatos a végeit lenyomni, hogy a töltelék, elsősorban a lekvár ne folyjon ki.
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 6 evőkanál víz
- 1 evőkanál 10 %-os ecet
- csipetnyi só
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, 3 evőkanál hideg vizet és 1 evőkanál ecetet ráöntünk, jól összegyúrjuk, és téglaformájú tészta- tömbökké alakítjuk. Legjobb, ha hátrom felé osztjuk, mert akkor több lépcsőben használhatjuk fel. Fóliába csomagolva, legalább 12 órára, a hűtőszekrénybe tesszük. EZ FONTOS!!!
Felhasználáskor a tésztát belisztezett deszkán 3 milliméter vastagra nyújtjuk, majd nagy, 8 milliméter átmérőjű pogácsaszaggatóval körlapokat vágunk ki belőle. A tölteléket a kör egyik felére halmozzuk, másik felét ráhajtjuk, és kicsit lenyomjuk. Nem kell a tetejét semmivel megkenni. Előmelegített, 190°C fokos sütőben világosra sütjük, nagyon figyelve, nehogy a tésztája megbarnuljon. Kivesszük, és azon forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
A tölteléke lehet:
- Nagyon kemény szilvalekvár
- Diós töltelék, amihez 10-10 dkg darált diót és cukrot fél deci tejjel sűrűre főzünk, és reszelt citrom- vagy narancshéjjal ízesítjük
- Máktöltelék, amihez 10-10 dkg őrölt mákot és cukrot fél deci tejjel sűrűre főzünk, és őrölt szegfűszeggel fűszerezzük