Korianderes tojássaláta
A koriandermagokat műanyag zacskóba töltve kalapáccsal törhetjük durvára, csak díszítéshez hagyjuk egészben, mert nagyon erős az íze, nem kellemes ráharapni. Ezt a salátát, ha sietünk, kész majonézből is elkészíthetjük, csak akkor hiányozni fog belőle az értékes, hidegen sajtolt olívaolaj. Jó előre elkészíthető, az állás csak használ az ízének.
Hozzávalók (4 személyre):
8 tojás
2 tojás sárgája
2 dl hidegen préselt olívaolaj
2 kiskanál mustár
2 kiskanál porcukor
½ citrom leve
só
őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál koriandermag
2 dl tejföl
Első lépéséként feltesszük a tojásokat főni. Ehhez a recepthez valójában egy hagyományos majonézmártást készítünk, amit majd tovább fűszerezünk. A tojások sárgájába habverővel cseppként belekeverjük az olajat. Amikor vajszerűvé vált, a mustárral, a porcukorral, citromlével, sóval, borssal ízesítjük, majd belepréseljük a megtisztított fokhagymát. A koriandermagokat mozsárban durvára törjük, ezt is beleszórjuk. Végül annyi tejföllel hígítjuk, hogy közepesen sűrű mártást kapjunk. A megfőtt tojásokat megtisztítjuk, és ha teljesen kihűltek, óvatosan karikákra vágjuk, vigyázva, hogy a sárgájuk ép maradjon. Néhány laza mozdulattal a korianderes mártásba forgatjuk, inkább rázogatjuk, mint keverjük, nehogy a tojáskarikák összetörjenek. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízei összeérjenek.