Korianderes tojássaláta

A koriandermagokat műanyag zacskóba töltve kalapáccsal törhetjük durvára, csak díszítéshez hagyjuk egészben, mert nagyon erős az íze, nem kellemes ráharapni. Ezt a salátát, ha sietünk, kész majonézből is elkészíthetjük, csak akkor hiányozni fog belőle az értékes, hidegen sajtolt olívaolaj. Jó előre elkészíthető, az állás csak használ az ízének.

Hozzávalók (4 személyre):

8 tojás

2 tojás sárgája

2 dl hidegen préselt olívaolaj

2 kiskanál mustár

2 kiskanál porcukor

½ citrom leve

őrölt bors

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál koriandermag

2 dl tejföl

 

Első lépéséként feltesszük a tojásokat főni. Ehhez a recepthez valójában egy hagyományos majonézmártást készítünk, amit majd tovább fűszerezünk. A tojások sárgájába habverővel cseppként belekeverjük az olajat. Amikor vajszerűvé vált, a mustárral, a porcukorral, citromlével, sóval, borssal ízesítjük, majd belepréseljük a megtisztított fokhagymát. A koriandermagokat mozsárban durvára törjük, ezt is beleszórjuk. Végül annyi tejföllel hígítjuk, hogy közepesen sűrű mártást kapjunk. A megfőtt tojásokat megtisztítjuk, és ha teljesen kihűltek, óvatosan karikákra vágjuk, vigyázva, hogy a sárgájuk ép maradjon. Néhány laza mozdulattal a korianderes mártásba forgatjuk, inkább rázogatjuk, mint keverjük, nehogy a tojáskarikák összetörjenek. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízei összeérjenek.