Karamellás bodzaszörp

A bodzavirág-szörp nemcsak üdítő italként tesz jó szolgálatot, hanem forró vízzel hígítva teát is készthetünk belőle. Igaz, így elvész a C-vitamin tartalma, de néhány csepp friss citromlével pótolhatjuk. 

Hozzávalók:

  • 20 tenyérnyi bodzavirág
  • 3 liter víz
  • 2,5 kg cukor
  • 1,5 dkg citromsav, 1 dkg borkősav (mindkettő a gyógyszertárakban kapható)

Egy nagy un. uborkásüvegbe 3 liter vizet öntünk és kevergetve feloldunk benne 2 kiló cukrot. A maradék fél kiló cukrot egy lábasba szórjuk, kevergetve megolvasztjuk, és amikor karamellizálódni kezd, azaz a színe sárgára változik, máris lehúzzuk a tűzről, nem hagyjuk, hogy megsötétedjen. Azonnal az üvegben lévő cukros vízbe öntjük, ahol először összeugrik, majd elolvad. Ettől a víz színe gyönyörű, méz sárgára változik. 2 vegyszermentes, bio minőségű citromot alaposan megmosunk, felkarikázunk, és beledobjuk. A citromsavat és a borkősavat is hozzáadjuk, majd egyenként beledugdossuk a bodzavirágokat. Olyan védett helyről szedjük, hogy lehetőleg ne kelljen megmosni, mert azzal máris veszít illatanyagaiból. Leggyakoribb veszély, hogy a szárán apró fekete bogarak vannak, az ilyen virágot semmiképp ne szedjük le. A megtöltött üveget egy kistányérral lefedve 3-4 napig állni hagyjuk, majd a szörpöt kifertőtlenített üvegekbe töltjük, színültig, és lezárva végleges helyére tesszük a kamrába.

Tipp:

  • Ha nem vagyunk biztosak a virágok tisztaságában, természetesen meg is moshatjuk őket, de ne erős vízsugár alatt, hogy amennyire lehet a virágport ne mossuk le róluk.
  •  A biztonságos eltarthatóság érdekében fél kiló cukorral többel is elkészíthetjük. Aki így sem bízik abban, hogy eláll, nem tudja elég hűvös helyen tárolni, az egy csipet tartósítószert is szórhat az üvegbe töltött szörp tetejére.