48.nap – Ropogós újkrumpli csípősen

Az újkrumpli megjelenése a biztos jele annak, hogy a tavasz végén járunk. Az első rózsaszín szemek láttán ellenállhatatlan késztetést érzek arra, azonnal ropogósra süssek egy adagot. Még tisztítani sem kell, csak jól megmosni, és durva konyharuhával vagy kefével az apró héjdarabokat ledörzsölni róla. A ropogósra sütésnek több módja van. Nálunk az vált be, hogy egy vékony réteg olajat egy vastag falú lábasban megforrósítunk, a krumplit beledobjuk  és azonnal lefedjük. Így saját gőzében megpuhul. Nem szabad sem megsózni, sem megkeverni, csak a lábost kell rázogatni. Ha szemek már puhák, a fedőt levesszük, és erős lángon ropogósra sütjük. Van, aki a krumplit előfőzi, és forró olajban pirítja meg, és van, aki a tepsiben sütésre esküszik. Most erre tettem egy kísérletet ráadásul úgy, hogy krumpli szemek közé megtisztított fokhagymagerezdeket is szórtam, és némi chili-porral csípősre ízesítettem. Itt olvasható a receptje: