47. nap – Úton-útfélen virágzik a bodza

Minden évben készítek bodzaszörpöt. Kezdetben nem tettem bele tartósítószert, és olyankor gyakran megforrt. Azután próbáltam felforralva, majd kigőzölve is tartósítani, de a hő nem tett jót az izének, illatának. Ráadásul be kellett látnom, ha nem teszek bele sok cukrot, akkor vizet tárolok nagy mennyiségben. Ezért kezdtem több cukorral, sűrűbb szirupot készíteni, így már elállt tartósítószer nélkül is. Tavaly a cukor egy részét kissé karamellizáltam, hogy a színe intenzívebb legyen. Sikerült, olyan lett, mint a méz, az ízének is jót tett a leheletnyi karamelles „beütés”. Most, hogy több a szabadidőm, a tavalyinál is nagyobb mennyiséget    igyekszem eltenni, és kipróbálok másfajta szörprecepteket is, mert sokfélével találkoztam.  És nemcsak szörpként, hanem megszárítva, teának is igyekszem megőrizni a bodza virágját. De erről majd legközelebb írok. A mézes szörp receptje itt olvasható.