Édeskáposzta rakottas kölessel és gombával

Rakott káposztát általában kelkáposztából vagy savanyú káposztából szoktak készíteni, nem sajnálva a szalonnát sem róla, ezért a laktató, nehezebb fogások közé tartozik. A nagyon zsenge, korai édeskáposzta  azonban most  kínálta magát, hogy  kölessel, gombával,  egy  könnyű rakottas legyen belőle. 

Hozzávalók (2-3 főre)

  • 1 fej (kb. 80 dkg-os) fehérkáposzta
  • 10 dkg köles
  • 2 evőkanál olaj
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál mangalica zsír
  • 15 dkg csiperkegomba
  • mokkáskanálnyi pirospaprika
  • só, őrölt bors
  • a tetejére:

a tetejére:

  • 2 dl tejföl

a tál kikenéséhez:

  • 1 evőkanál mangalica zsír

A káposzta torzsáját kivágjuk, leveleit lebontjuk, és forró vízben 5 percig főzzük, majd azonnal leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és félretesszük lecsöpögni. Ezután a kölest tesszük fel főni, ehhez az olajon  kissé megpirítjuk,  majd annyi  felforralt vízzel  öntjük le, hogy  bőven ellepje, megsózzuk és lefedve kis lángon  hagyjuk, hogy puhára párolódjon. Ezután a megtisztított hagymát apróra vágjuk, és a zsíron, megsózva üvegesre sütjük.  A pirospaprikával megszórjuk, megborsozzuk, a darált húst belekeverjük, és 10 percig fedő alatt pároljuk, (ha kell, egy kevés vizet is önthetünk alá), majd  a felszeletelt gombát is hozzáadjuk, és a továbbiakban fedő nélkül sütjük tovább. A gomba először levet ereszt, és mialatt az elfő, a gomba és a hús is kellően megpuhul. Eztán egy tepsit vagy tűzálló tálat kizsírozunk, a káposztalevelek felét beleterítjük, erre szórjuk a megfőtt kölest,megsózzuk, majd a gombás pörkölttel befedjük, és a maradék káposztalevelekkel beborítjuk. A tejföllel leöntjük, és  forró sütőben kb. fél órán át sütjük.  Ebben a fogásban már minden puha, a sütésre azért van szükség, hogy az ízek jól átjárják a lerakott hozzávalókat.  Akkor jó, ha a tejföl a tetején pirulni kezd. Tálalás előtt legalább fél órát állni hagyjuk.

Tippek:

  • Gomba nélkül, illetve csak gombapörkölttel is készülhet
  • Ennek a fogásnak kifejezetten jó tesz, ha áll, ezért előre is elkészíthető.