Zöldségkrém-leves franciásan

Ez a világ legegyszerűbb levese, ami minden évszakban gyorsan elkészíthető, és biztosan jó lesz. Természetesen a zöldségkedvelőknek ajánljuk, a nagy, húsos levesek hívei nem fognak rajongani érte. De egy kiadós, húsos második fogás elé nagyon is illik.

Hozzávalók (4 személyre):

ami kötelező bele:

  • 2 szál sárgarépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 közepes burgonya
  • só, őrölt bors
  • diónyi vaj
  • ezután egyéb zöldségféle kb. 50 dkg mennyiségben: petrezselyemgyökér, zeller, fejes káposzta, karalábé, cékla, kelkáposzta, csicsóka, gomba,

A leves alapja a sárgarépa, a burgonya és vöröshagyma, akár ezekből is készülhet, csak akkor többet kell venni belőlük. Egy négyszemélyes adaghoz, szűk 1 kiló zöldségre van szükség tisztítás előtt. Természetes meg kell gondolnunk, hogy milyen zöldféléket használunk fel, hogy harmonikus, vegyes   zöldségízt kapjunk a végén. Nem jó, ha valamelyik hozzávaló eluralkodik a levesünkön, akkor inkább főzzünk csak abból krémlevest, azt lehet egyedi módon fűszerezni, tejföllel, tejszínnel gazdagítani, különböző, kolbász, sonka, virsli stb. betéteket adni hozzá. Ez a leves merőben más, de az elkészítés roppant egyszerű, a megtisztított zöldféléket egy lábasban másfél liter vízben feltesszük főni, megsózzuk, megborsozzuk, és megvárjuk, amíg minden megpuhul benne. Nem kell bele semmiféle különleges fűszer, sem tejszín, sem tejföl, sem leveskocka, semmi, ami a határozott zöldségízről elterelné a hangsúlyt. A végén az egészet turmixolni kell, és tálalás előtt a vajat beledobni, ami viszont fontos, mert ettől kap egyfajta selymességet. Az egyetlen, ami illik hozzá, az a   pirított zsemlekocka.