Tormás csirke
A torma őshazája Délkelet-Európa és Délnyugat-Ázsia. Még őseink hozták magukkal a Kárpát-medencébe ezt az évelő, lágyszárú, fagyálló növényt. A népi gyógyászat mindig is előszeretettel alkalmazta. Hatóanyagai segítik az emésztést, többféle betegség, köztük a rettegett influenza megelőzésére is szolgálnak.
Hozzávalók 4 személyre :
- egy konyhakész csirke szerencsésebb esetben jérce
- 1 csomag leveszöldség
- só
- l fej vöröshagyma,
- néhány szem feketebors és borókabogyó
- a mártáshoz:
- 1 szál torma (kb. 10 dkg)
- fél citrom
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 dl száraz fehérbor
- só
A szárnyast kettőbe vagy négybe vágva, a húsleveshez hasonlóan bezöldségelve és fűszerezve megfőzzük. Utána leszűrjük, és a levéből fél litert a mártáshoz félre teszünk, a többit a főétel előtt levesként tálaljuk, vagy eltesszük másnapra, esetleg lefagyasztjuk. A mártáshoz a tormát megtisztítjuk, finomra reszeljük, citromlével azonnal meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A vajat fölolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk rajta és kevergetve a félretett fél liternyi húslevest és a bort ráöntjük. Megkóstoljuk, és ha kell, utána sózzuk, a reszelt tormát hozzáadjuk (egy keveset a tálaláshoz félreteszünk). Felforraljuk, és csak addig főzzük, amíg mártásszerűen besűrűsödik. A húst a mártással leöntve, a maradék tormával megszórva tálaljuk.
Tipp:
- Köretnek valamilyen” testesebb” főtt tészta, spagetti, makaróni, szarvacska stb. illik hozzá.
- Ha nem akarunk, vagy nem tudunk húslevest főzni, elég a szárnyas darabokat annyi bio húsleveskockával ízesített vízben megfőzni, amennyi éppen ellepi, majd a recept szerint befejezni a főzést.
.