Tormás csirke

A torma őshazája Délkelet-Európa és Délnyugat-Ázsia. Még őseink hozták magukkal a Kárpát-medencébe ezt az évelő, lágyszárú, fagyálló növényt. A népi gyógyászat mindig is előszeretettel alkalmazta. Hatóanyagai segítik az emésztést, többféle betegség, köztük a rettegett influenza megelőzésére is szolgálnak.

Hozzávalók 4 személyre : 

  • egy konyhakész csirke  szerencsésebb esetben jérce
  • 1 csomag leveszöldség
  • l fej vöröshagyma,
  • néhány szem feketebors és borókabogyó
  • a mártáshoz:
  • 1 szál torma (kb. 10 dkg)
  • fél citrom
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 dl száraz fehérbor

A szárnyast kettőbe vagy négybe vágva, a húsleveshez hasonlóan bezöldségelve és fűszerezve megfőzzük. Utána leszűrjük, és a levéből  fél litert a mártáshoz félre teszünk, a többit a főétel előtt levesként tálaljuk, vagy eltesszük másnapra, esetleg  lefagyasztjuk. A mártáshoz a tormát megtisztítjuk, finomra reszeljük, citromlével azonnal meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A vajat fölolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk rajta és kevergetve  a félretett fél liternyi húslevest és a bort  ráöntjük. Megkóstoljuk, és ha kell, utána sózzuk, a  reszelt tormát hozzáadjuk (egy keveset a tálaláshoz félreteszünk). Felforraljuk, és csak addig főzzük, amíg mártásszerűen besűrűsödik. A húst a mártással leöntve, a maradék tormával  megszórva tálaljuk.

Tipp:

  • Köretnek valamilyen” testesebb” főtt tészta, spagetti, makaróni, szarvacska stb. illik hozzá.
  • Ha nem akarunk,  vagy nem tudunk húslevest főzni, elég a szárnyas darabokat annyi bio húsleveskockával ízesített vízben megfőzni, amennyi éppen ellepi, majd a recept szerint befejezni a főzést.

.