30. nap – Kárpátaljai borscs

A mi gulyásunkhoz hasonlító céklás, káposztás leves az egyik legkedveltebb ukrán-orosz étel, és ezt is ismerik a világ azon részén, ahol az orosz, ukrán konyhát, a laktató leveseket kedvelik. Egyedi ízét és  szép vörös színét  a céklától kapja, amit  belefőznek, és ami még most tavaszutón kapható.  Kárpátalján,  a magyar határ menti  Kaszonyban   egy Kulacs nevű  kisvendéglőben az eredeti recepttől kissé eltérően  azt  vallják, jobb ízű lesz, ha a céklát  nem főzik egyenesen a  levesbe, hanem  hagymán külön megpárolva adják hozzá. Igaz, így  elkészítése kicsi munkaigényesebb, de az íze  még gazdagabb lesz. Aki arra jár, kóstolja meg, aki pedig  az otthoni főzésre adja a fejét, annak is ajánlom ezt a változatot.  A receptje itt olvasható.
.