Gombás hús
Ez egy bőséges húsos fogás, mégsem tartozik a nehéz ételek sorába, sőt a bársonyos gombamártástól akár könnyednek is nevezhetjük. Minden évszakban elkészíthető, ha hozzájutunk erdei gombához, attól egészen mennyei lesz.
Hozzávalók (4 személyre):
8 szelet rövid karaj (vagy súlyra ennek megfelelő mennyiségű sertés szűz)
2 evőkanál mangalica zsír
só, őrölt bors
60 dkg csiperkegomba
2 evőkanál liszt
1,5 dl tejszín
A karajszeleteket kiverjük, besózzuk és egy rövid ideig állni hagyjuk, hogy a só jól átjárja. Ezután a zsírt egy nagy serpenyőben megforrósítjuk, és a hússzeleteket mindkét oldalukon pirosra sütjük benne. Akkor jó, ha már érezzük a pecsenyeillatot. Ekkor egy kevés vizet öntünk alá, lefedjük, és teljesen puhára pároljuk. Ez kb. 30 percet vesz igénybe. Közben a gombát megmossuk, megtisztítjuk és felszeleteljük. Ezután a karajszeleteket egy tűzállótálra átszedjük, és a gombát a helyébe szórjuk, megsózzuk, megborsozzuk és saját levében megpároljuk, a végén zsírjára sütjük, a liszttel megszórjuk, egy-két percig kevergetve együtt sütjük, majd a tejszínnel felengedjük. Ha felforrt, a karajszeleteket visszatesszük az immár mártásos gombába, és kis lángon még 10 percig együtt a tűzön hagyjuk, hogy összeérjenek.