Szőlős, mézes káposztasaláta

A  szüret már  régen elkezdődött.  A szeptember a szőlőről szól, ami ideális őszi táplálék, nemcsak gyümölcsként, hanem gazdag saláták összetevőjeként is. Tartalmazza a B vitamin valamennyi fajtáját, de C-vitamin, karotin, biotin, mangán és magnézium és sok rost is  van benne. Most kell annyit enni belőle, amennyit csak tudunk.  Télen már drága, messziről hozzák,  és kitudja mivel kezelik, hogy elálljon. Mai salátánk buggyantott tojással, frissen sült hússzelettel könnyű vacsoraételként is tálalható.

Szőlős, mézes káposztasaláta

Hozzávalók:

  • 50 dkg idei fejes káposzta
  • 5 dkg dió
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 kiskanál méz
  • 3 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 20 dkg kékszőlő
  • 1 csokor petrezselyem

A káposztát először félbe, majd csíkokra vágjuk. Egy percre lobogva forró sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük és lecsöpögtetjük. A dióból néhány szép szemet félreteszünk, a többi szárazon megpirítjuk, majd nagyobb darabokra törjük. A tejfölt a sóval, borssal, mézzel, citromlével és az olajjal jól összedolgozzuk. A káposztát belekeverjük. és leglább 10 percig állni hagyjuk. Közben a szőlőt megmossuk, leszemezzük és a piritott dióval együtt az ízes káposztába forgatjuk. Az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és a félretett diószemekkel díszítjük.

Elkészítési ideje. 25 perc

Tipp:

  • Fordítva is készíthetjük, lilakáposztából, amit fehér szőlőszemekkel keverünk össze.
  • Mindig valami finom salátaolajat használjunk hozzá.
  • A diót mogyoróval, mandulával, fenyőmaggal is felcserélhetjük.

.