Cukkíniból krémleves
Cukkíniből ilyenkor nem lehet eleget enni. Ha már kipróbáltuk a rántott, töltött, rakott, lecsós változatát, akkor ajánlom a krémlevest, ami várakozáson felül finom. Senki nem hinné, hogy ebből a semlegesnek látszó zöldségből, ilyen karakteres ízű leves születhetik. Egyszerre lágy, és enyhén fűszeres, krémes és zöldséges. Semmiképp nem szokványos krémleves. Langymelegen a legfinomabb, még a gyerekek is odavannak érte.Hasonló receptek az Inforádió adásában elhangzottak között találhatóak, és a Tálaló menűpont alatt elérhetőek.
Cukkinikrémleves
Hozzávalók:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 60 dkg cukkini
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- só, frissen őrölt bors
- 1-1,5 dl tejszín
levesbetétnek: pirított zsemlekocka
a tetejére: hidegen préselt olívaolaj
A megtisztított vöröshagymát felaprítjuk, az olajra dobjuk, megsózzuk, és közepes lángon megfonnyasztjuk. A cukkinikat megmossuk, majd végeiket levágva héjastul vékonyan felkarikázzuk. (A nagyobb, öregebb cukkinikat tanácsos meghámozni, nehogy héja keserű és kemény legyen a levesben.) Az aranysárgára sült hagymára dobjuk, szétnyomott fokhagymával, őrölt borssal fűszerezzük, és megpároljuk. Mielőtt teljesen megpuhulna néhány kisebb szép, formás karikát kiemelünk, és a tálashoz félretesszük. A megpárolt cukkinit a liszttel megszórjuk, egy percig kevergetve sütjük, majd bő egy liter vízzel felengedjük és felforraljuk. Az így kapott levesben a cukkinit merülőmixerrel turmixoljuk, és a tejszínnel gazdagítjuk. Nem lesz homogén, sem a színe sem az állaga, a cukkini zöld héját érezni lehet majd benne, de ettől lesz egyedi. Tálaláskor a félretett cukkinikarikákkal díszítjük, és pirított zsemlekockát szórunk bele. Olívaolajjal meglocsolva kínáljuk
Elkészítési ideje: 45 perc
Tipp:
- Ha kíméletesebb szeretnénk elkészíteni, nem kell liszttel sűríteni, elég valamivel több cukkinit főzni bele.
- A tejszínt nem helyettesíthetjük tejföllel, mert ennek a levesnek az igazi jellegét a cukkini és a tejszín harmóniája adja meg.
- Levesbetétként adhatunk gyufaszál vékonyra metélt cukkinit, lisztben megforgatva és olajban ropogósra sütve.