Gondoljunk a húsvéti maradékokra

Közeleg a húsvét, olvasóink valószínűleg inkább az ünnepre való recepteket várnak tőlünk. Mi azonban azt gondoljuk, hogy jó előre gondolkodni egy kicsit. Fontos ez azért is, hogy minél kevesebb élelmiszer hulladékot dobjunk ki – így magunk részéről (a konyhából) is tehetünk valamit környezetünkért. Tisztább, zöldebb környezetünkért. Klasszikus receptünkkel, amelyben a megmaradt sonka maradékot használjuk fel pénztárcánkat is kímélhetjük. Ajánlatunkat az alábbiakban olvashatják:

A leggyakoribb eset, hogy az ünnepre vásárolt füstölt sonkából marad egy darab, ezt és a felszeletelésnél leeső maradékot sonkás kockaként értékesíthetjük a legkönnyebben. Noha az alapreceptet feltételezhetően sokan ismerik, ezt durumlisztből készült és tortaformában sütött változatát mégis közérdeklődésre érdemesnek tartjuk.

Sonkás kocka

Hozzávalók

  • 25 dkg durum kockatészta
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 tojás
  • 20 dkg darált sonka (húsvéti maradék is lehet)
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • a tepsi kikenéséhez:
  • 3 dkg  zsír
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

A tésztát 2 evőkanál olajjal elkevert, lobogva forró, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsöpögtetjük. Ezután 2 evőkanál  olajjal  összekeverjük, nehogy  a tésztakockák összeragadjanak. A tojások sárgáját a tejföllel simára verjük, megborsozzuk, és a darált sonkát beleforgatjuk. Megkóstoljuk, és ha a sonkától nem lenne elég sós, még utána ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a tésztába fogatjuk. Egy levehető karimájú tortaformát kizsírozunk, morzsával behintjük és a sonkás tésztát egyenletesen belesimítjuk. 200° C-os sütőben (légkeverésese sütőben 185 C°) addig sütjük, amíg piros ropogós kérget nem kap. (40-45 percig is eltarthat.) Mielőtt felvágnánk 10 percig pihentetjük. Ekkor a karimát lecsatoljuk, a megsült sonkás kockát az forma aljáról egy tálra csúsztatjuk együtt. Úgy szeleteljük, mint a tortát szokás.

Tipp

  • Jó minőségű  búzalisztből  készült kockatésztából is  süthetjük, de az nem kell kifőzés után  hideg vízzel leöblíteni, ez a szabály csak a durumtésztára érvényes.
  • Egy  közepes  tepsiben vagy  tűzálló tálban is megsüthetjük,  és  kockákra vágva tálalhatjuk.
  • Ha  a  megsült sonkás kocka a tortaforma aljáról nem csúszna le könnyen, rajta hagyva csúsztathatjuk a tálra.
  • Friss saláta vagy savanyúság kívántatik mellé.