Gondoljunk a húsvéti maradékokra
Közeleg a húsvét, olvasóink valószínűleg inkább az ünnepre való recepteket várnak tőlünk. Mi azonban azt gondoljuk, hogy jó előre gondolkodni egy kicsit. Fontos ez azért is, hogy minél kevesebb élelmiszer hulladékot dobjunk ki – így magunk részéről (a konyhából) is tehetünk valamit környezetünkért. Tisztább, zöldebb környezetünkért. Klasszikus receptünkkel, amelyben a megmaradt sonka maradékot használjuk fel pénztárcánkat is kímélhetjük. Ajánlatunkat az alábbiakban olvashatják:
A leggyakoribb eset, hogy az ünnepre vásárolt füstölt sonkából marad egy darab, ezt és a felszeletelésnél leeső maradékot sonkás kockaként értékesíthetjük a legkönnyebben. Noha az alapreceptet feltételezhetően sokan ismerik, ezt durumlisztből készült és tortaformában sütött változatát mégis közérdeklődésre érdemesnek tartjuk.
Sonkás kocka
Hozzávalók
- 25 dkg durum kockatészta
- só
- 4 evőkanál olaj
- 4 tojás
- 20 dkg darált sonka (húsvéti maradék is lehet)
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- a tepsi kikenéséhez:
- 3 dkg zsír
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
A tésztát 2 evőkanál olajjal elkevert, lobogva forró, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsöpögtetjük. Ezután 2 evőkanál olajjal összekeverjük, nehogy a tésztakockák összeragadjanak. A tojások sárgáját a tejföllel simára verjük, megborsozzuk, és a darált sonkát beleforgatjuk. Megkóstoljuk, és ha a sonkától nem lenne elég sós, még utána ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a tésztába fogatjuk. Egy levehető karimájú tortaformát kizsírozunk, morzsával behintjük és a sonkás tésztát egyenletesen belesimítjuk. 200° C-os sütőben (légkeverésese sütőben 185 C°) addig sütjük, amíg piros ropogós kérget nem kap. (40-45 percig is eltarthat.) Mielőtt felvágnánk 10 percig pihentetjük. Ekkor a karimát lecsatoljuk, a megsült sonkás kockát az forma aljáról egy tálra csúsztatjuk együtt. Úgy szeleteljük, mint a tortát szokás.
Tipp
- Jó minőségű búzalisztből készült kockatésztából is süthetjük, de az nem kell kifőzés után hideg vízzel leöblíteni, ez a szabály csak a durumtésztára érvényes.
- Egy közepes tepsiben vagy tűzálló tálban is megsüthetjük, és kockákra vágva tálalhatjuk.
- Ha a megsült sonkás kocka a tortaforma aljáról nem csúszna le könnyen, rajta hagyva csúsztathatjuk a tálra.
- Friss saláta vagy savanyúság kívántatik mellé.