Lépésről lépésre: kókuszos csiga

 

Kókuszreszelék mindig kapható, ezért télen, friss gyümölcs híján kiváló süteményízesítő. A kókuszdió a trópusi vidékeken élő kókuszpálma termésének a magja, kemény héja alatt található a fehér bélszövet, amiből készül a reszelék. 10 dekája 604 kalóriát, 5,6 g fehérjét, 6,4 g szénhidrátot, valamint 68 g zsírt tartalmaz, és van benne kalcium, vas, kálium, foszfor, nátrium, magnézium. Száraz, hűvös helyen sokáig eltartható, ezért jó, ha van otthon, bármikor használhatjuk. Bio minőségben is kapható már, ha lehet, ilyet vegyünk. A kókuszos csiga nagyon finom, habkönnyű sütemény, nem véletlenül, mert tölteléke valójában kókusszal kevert habcsók.

Kókuszos csiga

Hozzávalók

a tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 dkg (1 evőkanál) kristálycukor
  • 5 tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő
  •  0,5 dl tej
  • a töltelékhez:
  • 5 tojás fehérje
  • 30 dkg kristálycukor
  • 15 dkg kókuszreszelék

Elkészítési ideje: 1 óra 20 perc

1 A tésztához először az élesztőt cukorral édesített tejben felfuttatjuk, majd a liszttel a puha vajjal és tojások sárgájával alaposan összedolgozzuk. 3 cipót romázunk belőle, és hidegre helyre tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.

 

 

 

 

 

 

 

2. A töltelékhez az 5 tojás fehérjét egy üstben vízgőz felett verni kezdjük, miközben a cukrot apránként hozzáadjuk.

 

 

 

 

 

 

 

3. Amikor a massza már kőkemény,  a tűzről levesszük, és a kókuszreszeléket lazán belekeverjük, de ezzel már nem verjük tovább.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. A cipókat egymás után belisztezett deszkán 2-3 milliméter vastag lappá nyújtjuk. A kókuszos krém egyharmadát rákenjük. A kémet végig langyosan kell tartani, nehogy megkeményedjen.

 

 

 

 

 

 

 

 

5. A megkent tésztát hosszanti irányban, gyors mozdulatokkal feltekerjük. A tekercset kissé meghúzzuk, hogy kinyúljon, karcsúbb legyen. Vízbe mártott késsel 1 centis karirkákra vágjuk , majd ezeket sütőpapírral bélelte tepsire rakosgatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

6. 200°C-ra (légkeveréses sütőben 185°C) előmelegített sütőbe toljuk, és a lángot kissé mérsékelve 25 percig sütjük. Szép, világos sárga színűnek kell lennie.

 

 

 

 

 

 

 

7. A süteményeket tálra szedjük, és megvárjuk, amíg kihűl, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tippek:

  • A megtöltött tekercseket szeletelés előtt érdemes legalább 10 percre hideg helyre tenni, mert könnyebben tudjuk, majd szeletelni.
  • A vízfürdő felett főzés bonyolultnak hangzik, ám egyszerű dolog. Egy fazékban vizet forralunk, majd egy teljesen ráillő edényt­ legjobb, ha egy mély tálat­ állítunk rá, és ebben verjük sűrűre, habosra a krémet, habot, mártást, amit kell.
  • Jól záródó dobozban ez a sütemény sokáig eltartható.