Ki emlékszik az abált szalonnára?
Nagy valószínűséggel csak azok, akinél valaha disznót vágtak. De akik emlékeznek, azok nosztalgiából még néha vesznek egy-egy darabot a hentesnél, ahol többnyire főve kapható. De néha árulnak nyers húsos tokaszalonnát is, amit,ha kedvünk szottyan rá, magunk is megabálhatunk, azaz megfőzhetünk otthon. A házi abált szalonna jó fokhagymásan, kifagyasztva hidegben nagyon jó kis eledel. Nem diétás fogás, de nem is mindennapi. Hagyományos konyhánkhoz tartozik.
Így készül lépésről lépésre:
Abált szalonna
Hozzávalók:
- 1 kg, 7-8 centi vastag, kicsit húsos sertés tokaszalonna
- 8 -10 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- só
- 10 szem szemes feketebors
- őrölt pirospaprika
1.A húsos tokaszalonnát kb. 10×20 centis darabokra vágjuk, hogy tálaláskor könnyebben szeletelhető legyen.
2.A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, a nagyobbakat akár ketté is vághatjuk, és a szalonnát ezekkel jól megtűzdeljük, úgy, hogy hegyes kis késsel több helyen beleszúrunk, és a nyílásba egy-egy fokhagymaszeletet csúsztatunk. Ezután a szalonnadarabokat egy lábasban, annyi vízben amennyi bőven ellepi, feltesszük főni. Babérlevelet, feketeborsot dobunk bele és jól megsózzuk.
_
3.Ha már a hús és a bőr is jól megpuhult, azaz egy húsvillát könnyen bele tudunk szúrni, kivesszük a vízből, és kissé lecsepegtetjük. Egy tányérra tesszük, és őrölt
pirospaprikával köröskörül jól bedörzsöljük. Egy éjszakára hideg helyre tesszük, mert az abált szalonna csak „kifagyasztva” jó, és csak így lehet szépen szeletelni.
Tipp:
- Fóliával nagyon jól letakarva, hűtőben sokáig eláll.
- Ha többet veszünk, csak annyit főzzünk meg amennyit rövidesen meg kívánunk enni, a többit nyersen le lehet fagyasztani, és alkalomadtán megfőzni.
- Van, aki nem tűzdeli meg a nyers tokaszalonnát fokhagymával, hanem főzés után, még melegen zúzott fokhagymával jól bedörzsöli, úgyis jó.
- Lehet úgy ízesíteni a szalonnát, hogy csak a főzővízbe préseljük a fokhagymát.
- Az is megoldás, ha nem melegen paprikázzuk, hanem a pirospaprikát néhány csepp olajjal összekeverjük, és a már kissé kihűlt szalonnát ezzel kenjük meg.
- Az abált szalonnát kövesztett szalonnának is nevezik egyes vidékeken.