Mángold

A mángold származását tekintve a cukorrépa és a takarmányrépa rokona, ízre viszont a spenót édestestvére. Két fajtája ismert, az ún. levélmángold, amelynek inkább a levelei fejlődnek nagyra, a levélnyelek vékonyabbak, és a szármángold, amelynek erőteljes levélnyelei gyakran a tíz centi szélességet is elérik. Erényei közé csekély energiatartalma (10 dkg főtt mángold mindössze 23 kcal/970 kJ) és rendkívül gazdag vitamin- meg ásványanyag tartalma tartozik. Ez a mennyiség egy felnőtt ember egész napi C-vitamin-szükségletét, káliumigényének egyharmadát, kalcium- és magnéziumigényének pedig a negyedét fedezi.

Hamis spárgaleves

Mángold Hozzávalók
  • 1 csirkeaprólék
  • 50 dkg mángold szára (a levelet máshoz használjuk fel)
  • diónyi vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojássárgája
  • 1 mokkáskanál cukor
  • ételízesítőpor
  • 1 csokor petrezselyem

A csirkeaprólékot megtisztítjuk, földaraboljuk, és 1,2 liter vízben feltesszük főni. Megsózzuk, és az ételízesítő porral ízesítjük. A mángoldszárakat levágjuk, a vastagabb részeit még a levelekből is kimetsszük. Külső hártyáját lehántjuk, majd a szárakat körömnyi nagyságúra daraboljuk. A már majdnem puha aprólékhoz adjuk, leheletnyit megcukrozzuk, és együtt teljesen puhára főzzük. A lisztet a vajon világosra pirítjuk, levest besűrítjük vele. Ha kell, utánasózzuk, és még egyszer felforraljuk. Egy levesestálban a tojássárgáját tejföllel simára dolgozzuk, és állandóan kevergetve a forró levest rászűrjük. Az apróra vágott petrezselyemmel meghintve adjuk az asztalra. Az íze a spárgaleveséhez megszólalásig hasonlít. (Ha mélyhűtött mángoldszárat veszünk hozzá, akkor azt a teljesen megpuhult aprólékhoz adjuk, mert az már elő van főzve, így néhány perc alatt elkészül.)


Sonkás mángold

Sonkás mángold Hozzávalók
  • 70 dkg zsenge mángold
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 5 dkg húsos füstölt szalonna (ún. sliced bacon)
  • 20 dkg kissé zsíros, főtt, füstölt sonka
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt fehérbors
  • 1 dl száraz fehérbor

Ehhez a fogáshoz olyan zsenge mángoldleveleket válasszunk, melyeknek még gyenge, vékonyka levélnyele van, mert ezekkel együtt használjuk fel. A mángoldot többször váltott vízben megmossuk, majd lobogva forró sós, szódabikarbónás vízben 2 percig főzzük. Leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük, majd két-három vágással kisebb darabokra metéljük. A szalonnát közben apró kockákra vágjuk, és serpenyőben megpirítjuk, majd a kissé nagyobb kockákra darabolt sonkát is rádobjuk, és együtt még 2 percig pirítjuk. Ezután a mángoldot is hozzáadjuk, és összekeverjük. Óvatosan megsózzuk, mert a szalonna és a sonka is sós. Borssal fűszerezzük, a bort aláöntjük, és a serpenyőt rázogatva további 5 percig sütjük, pirítjuk. Aki szereti, tálaláskor még reszelt sajttal is, megszórhatja. Friss, ropogós kenyeret kínálunk hozzá.


Mangoldlepény

Mángoldlepény Hozzávalók a tésztához:
  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg tehéntúró
  • 10 dkg vaj
  • csipetnyi só
a töltelékhez:
  • 15 dkg húsos, füstölt szalonna
  • 50 dkg mángold levele (a szárát máshoz használjuk fel)
  • 15 dkg gomba
  • diónyi vaj
  • só, őrölt bors
a tészta kinyújtásához:
  • liszt
a tetejére:
  • 3-4 tojás
  • 3 evőkanál tejföl vagy tejszín

A tésztához valókat gyorsan összedolgozzuk, és folpackba csomagolva legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután meglisztezett deszkán akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy egy kerek tortaformát kibélelhessünk vele úgy, hogy még kétujjnyi pereme is legyen. Villával megszurkáljuk, és a hűtőszekrénybe annyi időre tesszük vissza, amíg a tölteléket elkészítjük. Ehhez a szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, és a megtisztított, vékonyan felszeletelt gombát hozzáadjuk. A mángoldleveleket (a szárukat már levágtuk), többször váltott vízben alaposan megmossuk, jól lecsöpögtetjük, apróra vágjuk, és a szalonnás gombával összekeverve óvatosan megsózzuk, mert a szalonna is sós, majd megborsozzuk. Lefödve kb. 10 percig pároljuk, majd a zsírjára sütjük, és a tésztára simítjuk. A tejföllel vagy a tejszínnel simára kevert, enyhén megsózott tojást a tetejére öntjük, előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 30 percig sütjük. Azon forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 70 perc; 13 560 kJ/3230 kcal