Cukkini

A cukkini igénytelen zöldségféle, olcsó és kora nyártól késő őszig kapható Hálás alapanyag a könnyű, nyári konyhának. Húsa kellemesen ropogós, íze semleges, tehát olyan lesz, amilyenre ízesítjük. Jól házasítható a legtöbb zöldfélével, de hússal, sajttal, tojással, tejföllel is nagyszerűen harmonizál.

Rakott cukkini köret

Rakott cukkini köret Hozzávalók
  • 60 dkg cukkini
  • 50 dkg burgonya
  • 4-5 nagy kemény paradicsom
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors
  • friss vagy szárított kakukkfű és rozmaring
a tepsi kikenéséhez:
  • olaj

Egy lapos tűzálló tálat vagy egy kis zománcos tepsit jól kiolajozunk, és az alját az apróra vágott fokhagymával beszórjuk. A burgonyát meghámozzuk, és két milliméter vastag karikákra vágjuk. A cukkinik két végét lemetsszük, és héjastul, a paradicsommal együtt a burgonyánál jóval vastagabbra szeleteljük. A cukkini-, burgonya- és paradicsomkarikákat váltakozva, félig egymásra fektetve a tálba rakjuk, sóval, borssal, apróra vágott kakukkfűvel és rozmaringgal megszórjuk. (Ha nincs friss, szárítottat morzsolhatunk rá, de a friss az igazi.) Aki szereti, a tetejére is szórhat felszeletelt fokhagymát. Forró sütőben addig sütjük – legalább 50 percig –, amíg a burgonya megpuhul, és a teteje szép piros nem lesz. Sültekhez köretként kínáljuk, de tejföllel meglocsolva, reszelt sajttal megszórva, önálló ételként is megállja a helyét.


Cukkinis tészta

Cukkinis tészta Hozzávalók
  • 25 dkg tészta (pl.: spagetti, rövid cső, hosszú metélt)
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 ujjnyi vastag sárgarépa
  • 50 dkg cukkíni (mutatósabb, ha fele sárga, fele zöld)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors
a tetejére:
  • reszelt sajt

A tésztát lobogva forró sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsöpögtetjük, és egy tűzálló tálba halmozzuk. Amíg fő, a sárgarépát megtisztítjuk és vékonyan felkarikázzuk. Az cukkiniket megmossuk, és miután két végéket levágtuk, héjastul két-három milliméter vastag karikákra szeleteljük. Az olajat egy serpenyőben megforrósítjuk, a megtisztított fokhagymagerezdeket beledobjuk, de csak addig sütjük, amíg az illatát kiadja, de még nem kezd pirulni. Ekkor szűrőlapáttal az olajból kiszedjük, helyére dobjuk a sárgarépa-karikákat, és megvárjuk, amíg az olajat szép sárgára színezi. Ekkor a cukkinit is hozzáadjuk, és a serpenyőt rázogatva pároljuk-pirítjuk. Közben megsózzuk, megborsozzuk, végül a tésztát óvatosan beleforgatjuk és összerázzuk, hogy a tészta és a cukkini jól összekeveredjen, de mégse törjön össze. A reszelt sajtot külön tálkában kínáljuk hozzá. (Úgy is készíthetjük, hogy a főtt tésztát először egy nyers tojássárgával meg reszelt sajttal összekeverjük, és a sült cukkinit csak utána adjuk hozzá. Ha így készítjük a sárgarépa el is maradhat belőle.)


Cukkinikenyér

Cukkini Hozzávalók
  • 40 dkg hámozott, reszelt cukkini
  • 35 dkg rétesliszt
  • 30 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 2 dl olaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg mazsola kiskanálnyi őrölt fahéj
  • mokkáskanálnyi szódabikarbóna
  • 1 csomag sütőpor
  • a forma kikenéséhez:
  • vaj és liszt

Az egész tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral, a szódabikarbónával, a sütő porral meg az olajjal alaposan kikeverjük. (A legjobb elektromos habverővel.) Ezután a reszelt cukkinit, majd a liszttel összekevert mazsolát meg a durvára tört diót is hozzáadjuk, és őrölt fahéjjal ízesítjük. Alaposan kivajazott, kilisztezett nagy püspökkenyér-formába töltjük (ez az adag két formára elegendő), és előmelegített sütőbe toljuk. Tíz percig erős, majd takaréklánggal tűpróbáig sütjük, ami kb. egy órába telik. Ha a teteje idő előtt pirulni kezdene, alufóliával befedjük. Ha megsült, a formából deszkára borítva kihűtjük, csak azután szeleteljük fel. Mivel ez nagy mennyiség, szeletekre vágva és alufóliába csomagolva a mélyhűtőben tárolhatjuk, és egyszerre annyit vehetünk ki belőle, amennyire szükségünk van. Kenyérpirítóban megpirítva, teához kitűnő.