Kárpátaljai kostoló: kaszonyi borscs

Hetek óta az ukrajnai háború képei kísérik napjainkat. Nézzük, hogyan omlik össze egy békésnek hitt világ, hogyan válik enyészetté egy régi nagy kultúra tárgyi világa. Ugyanakkor minden kultúrának van olyan része, amely talán megmarad mindörökké, míg azt az emberek át tudják egymásnak adni – ilyan a kulináris kultúra, a sütés főzés tudománya.  Ukrajna azért is fontos számunkra, mert legnyugatibb részén, melyet mi Kárpátaljának nevezünk él a nagy számú magyar kisebbség – saját hagyományaival. Többször jártunk Kárpátalján összegyűjtani szokásaikat, hagyományaikat – melyet Kárpátaljai Kostoló című könyvünkben jelntettünk meg. Szolidaritásunk jeleként ebből a gyűjteményből osztunk meg most egy receptet – amely egyszerre tükrözi a többség kultúráját és annak a magyarok által megformált gyakorlatát.

A borscs a mi gulyásunkhoz hasonlító céklás, káposztás leves az egyik legkedveltebb ukrán-orosz étel, egyedi ízét és  szép vörös színét  a céklától kapja, amit  belefőznek, és ami még most tavaszutón  is kapható.
Kárpátalján,  a magyar határ menti  Kaszonyban, egy Kulacs nevű  kisvendéglőben az eredeti recepttől kissé eltérően  azt  vallják, jobb ízű lesz, ha a céklát  nem főzik egyenesen a  levesbe, hanem  hagymán külön megpárolva adják hozzá. Igaz, így  elkészítése kicsi munkaigényesebb, de az íze  még gazdagabb lesz. Aki arra jár, kóstolja meg, aki pedig  az otthoni főzésre adja a fejét, annak is ajánlom ezt a változatot.  A receptje a linkre kattintva olvasható: https://pakozdijudit.hu/2022/03/borscs-kaszonyi-modra/