Kárpátaljai kóstoló: kaszonyi borscs
Hónapok óta az ukrajnai háború képei kísérik napjainkat. Nézzük, hogyan omlik össze egy békésnek hitt világ, hogyan válik enyészetté egy régi, nagy kultúra tárgyi világa. Ám minden kultúrának van olyan eszmei része, amely talán megmarad mindaddig, amíg azt az emberek át tudják egymásnak adni: ilyen a kulináris kultúra, a sütés- főzés tudománya. Ukrajna többszörösen is fontos számunkra, mert legnyugatibb részén, amelyet mi Kárpátaljának nevezünk, él a nagy számú magyar kisebbség saját hagyományaival.Évtizedeken át jártunk Kárpátaljára összegyűjteni az ott élők étkezési, sütés-főzési szokásait, hagyományait, receptjeiket, amelyek a legutóbb 2021-ben megjelent Kárpátaljai kóstoló című könyvben olvashatók. Szolidaritásunk jeleként ebből a gyűjteményből osztunk meg most egy receptet – amely egyszerre tükrözi a többség kultúráját, és annak a magyarok által megformált gyakorlatát.
A borscs a mi gulyásunkhoz hasonlító céklás, káposztás leves az egyik legkedveltebb ukrán-orosz étel, egyedi ízét és szép vörös színét a céklától kapja, amit belefőznek, és ami még most tavaszútón is kapható.
Kárpátalján, a magyar határ menti Kaszonyban, egy Kulacs nevű kisvendéglőben az eredeti recepttől kissé eltérően azt vallják, jobb ízű lesz, ha a céklát nem főzik egyenesen a levesbe, hanem hagymán külön megpárolva adják hozzá. Igaz, így elkészítése kicsi munkaigényesebb, de az íze még gazdagabb lesz. Aki arra jár, kóstolja meg, aki pedig az otthoni főzésre adja a fejét, annak is ajánlom ezt a változatot. A receptje a linkre kattintva olvasható: https://pakozdijudit.hu/2022/03/borscs-kaszonyi-modra/