Kárpátaljai kóstoló: kaszonyi borscs

Hónapok óta az ukrajnai háború képei kísérik napjainkat. Nézzük, hogyan omlik össze egy békésnek hitt világ, hogyan válik enyészetté egy régi, nagy kultúra tárgyi világa. Ám minden kultúrának van olyan eszmei része, amely talán megmarad mindaddig, amíg azt az emberek át tudják egymásnak adni: ilyen a kulináris kultúra, a sütés- főzés tudománya.  Ukrajna többszörösen  is fontos számunkra, mert legnyugatibb részén, amelyet mi Kárpátaljának nevezünk, él a nagy számú magyar kisebbség  saját hagyományaival.Évtizedeken át  jártunk Kárpátaljára összegyűjteni  az ott élők étkezési, sütés-főzési  szokásait, hagyományait, receptjeiket, amelyek a   legutóbb 2021-ben megjelent    Kárpátaljai kóstoló című könyvben olvashatók.  Szolidaritásunk jeleként ebből a gyűjteményből osztunk meg most egy receptet – amely egyszerre tükrözi a többség kultúráját, és annak a magyarok által megformált gyakorlatát.

A borscs a mi gulyásunkhoz hasonlító céklás, káposztás leves az egyik legkedveltebb ukrán-orosz étel, egyedi ízét és  szép vörös színét  a céklától kapja, amit  belefőznek, és ami még most tavaszútón  is kapható.

Kárpátalján,  a magyar határ menti  Kaszonyban, egy Kulacs nevű  kisvendéglőben az eredeti recepttől kissé eltérően  azt  vallják, jobb ízű lesz, ha a céklát  nem főzik egyenesen a  levesbe, hanem  hagymán külön megpárolva adják hozzá. Igaz, így  elkészítése kicsi munkaigényesebb, de az íze  még gazdagabb lesz. Aki arra jár, kóstolja meg, aki pedig  az otthoni főzésre adja a fejét, annak is ajánlom ezt a változatot.  A receptje a linkre kattintva olvasható: https://pakozdijudit.hu/2022/03/borscs-kaszonyi-modra/