Kárpátaljai kostoló: kaszonyi borscs
Hetek óta az ukrajnai háború képei kísérik napjainkat. Nézzük, hogyan omlik össze egy békésnek hitt világ, hogyan válik enyészetté egy régi nagy kultúra tárgyi világa. Ugyanakkor minden kultúrának van olyan része, amely talán megmarad mindörökké, míg azt az emberek át tudják egymásnak adni – ilyan a kulináris kultúra, a sütés főzés tudománya. Ukrajna azért is fontos számunkra, mert legnyugatibb részén, melyet mi Kárpátaljának nevezünk él a nagy számú magyar kisebbség – saját hagyományaival. Többször jártunk Kárpátalján összegyűjtani szokásaikat, hagyományaikat – melyet Kárpátaljai Kostoló című könyvünkben jelntettünk meg. Szolidaritásunk jeleként ebből a gyűjteményből osztunk meg most egy receptet – amely egyszerre tükrözi a többség kultúráját és annak a magyarok által megformált gyakorlatát.
A borscs a mi gulyásunkhoz hasonlító céklás, káposztás leves az egyik legkedveltebb ukrán-orosz étel, egyedi ízét és szép vörös színét a céklától kapja, amit belefőznek, és ami még most tavaszutón is kapható.
Kárpátalján, a magyar határ menti Kaszonyban, egy Kulacs nevű kisvendéglőben az eredeti recepttől kissé eltérően azt vallják, jobb ízű lesz, ha a céklát nem főzik egyenesen a levesbe, hanem hagymán külön megpárolva adják hozzá. Igaz, így elkészítése kicsi munkaigényesebb, de az íze még gazdagabb lesz. Aki arra jár, kóstolja meg, aki pedig az otthoni főzésre adja a fejét, annak is ajánlom ezt a változatot. A receptje a linkre kattintva olvasható: https://pakozdijudit.hu/2022/03/borscs-kaszonyi-modra/