Túrós puliszka

A kukoricadarát talán sokan ismerik, de biztosan sokkal kevesebben főznek belőle bármit is. Egyetlen kihívás van  benne:  a kukoricadarát állandóan kevergetni kell, amíg meg nem puhul. Önmagában is  fogyasztható, mint köret, ez a juhtúrós változat  azonban már  egy  gazdagabb, kiadósabb fogás . Vendéget is lehet hívni rá.

Hozzávalók (4 személyre)

  • 30 dkg kukoricadara
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 30 dkg juhtúró
  • esetleg 1 pohár tejföl

A kukoricadarát másfél liter, lobogva forró, sós vízbe szórjuk, miközben állandóan keverjük. Kis lángon addig főzzük, amíg a vizet teljesen magába nem szívta, és meg nem puhult. Egy tűzálló vagy vastag aljú edényt esetleg cseréptálat veszünk, jól kivajazzuk, és egy réteg puliszkát elegyengetünk benne. Kockára vágott és megpirított szalonnadarabkákkal megszórjuk, majd juhtúrót morzsolunk a tetejére. A rétegezést addig ismételjük, amíg az edény megtelik. A takaró réteg puliszka legyen. Jó meleg sütőben 10-15 percig sütjük. Kockákra vágva szedjük tálra. Kárpátalján egyszerűen, önmagában szolgálják fel, de nyáron adnak hozzá öntött salátát.

Elkészítési ideje: 50 perc

Tipp:

  • Szokás a rétegek közé, illetve tálaláskor a tetejére, tejfölt locsolni.
  • Az olvasztott szalonna helyett néha tepertőt is használnak.
  • Más változat szerint egy-egy adag puliszkát a tányérokba simítanak, olvasztott vajjal meglocsolják, és apróra vágott sonkával megszórják. A tetejére túrót morzsolnak, és azonnal kínálják.
  • A kárpátaljai  Nagydobrony környékén kukoricaliszttel is készítették. A kész kását egy nagy porcelántálon elegyengették, majd a tálaló kanál nyelével kockákra vágták, és ezeket a kockákat szedték a tányérokba. Nemcsak túróval, de párolt savanyú káposztával is kínálták, sőt ha maradt, azt másnap édes, de nem forralt tejjel leöntve, esetleg megcukrozva tálalták.