Petrezselymes, fokhagymás spagetti
Ez az olasz konyha egyik emblematikus receptje, de nagyon illik a mi magyar ízvilágunkhoz. A fokhagyma markáns íze és a petrezselyem üde zöldje adja meg a karakterét. Egy kis reszelt sajton – lehetőleg parmezánon – kívül nem is kívánkozik semmi sem rá, sem mellé. Legfeljebb dísznek néhány bazsalikomlevél. Univerzális fogás: télen, nyáron egyaránt finom.
Hozzávalók:
- 50 dkg spagetti
- só
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem zöld
- frissen őrölt bors
- a tetejére: reszelt parmezán
A spagettit lobogva forró, só s vízben megfőzzük, úgy ahogyan az olaszok „al dente” azaz egy kicsit roppanósra hagyva. Leszűrjük, de nem öblítjük le. Amíg a tészta fő, a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, az olívaolajat is hozzáadjuk, és a megtisztított, lereszelt vagy zúzott fokhagymát megfuttatjuk benne. Amikor már érezni kezdjük a fokhagyma illatát, az apróra vágott petrezselyemzöld háromnegyed részét beledobjuk, megborsozzuk, de már csak addig hagyjuk a tűzön, amíg a petrezselyem is kissé összeesik, kiadja szép zöld színét. Ekkor a spagettit beleforgatjuk, ha kell, utána sózzuk, borsozzuk, és forrón tálaljuk. A megmaradt petrezselyemmel meghintjük. Aki szereti, reszelt sajttal megszórhatja, kiváltképp a parmezán illik hozzá.
Elkészítési ideje: 20 perc
Tipp:
- A vajat lehet olívaolajjal helyettesíteni, azaz csak ezzel készíteni a fogást.
- Spagetti helyett bármilyen, jó minőségű tésztából elkészíthető, ha lehet, durumtésztát vegyünk hozzá.