Petrezselymes, fokhagymás spagetti

Ez az olasz konyha egyik emblematikus receptje, de nagyon illik a mi magyar ízvilágunkhoz. A fokhagyma markáns íze és a petrezselyem üde  zöldje adja meg a karakterét. Egy kis  reszelt sajton – lehetőleg parmezáno­n – kívül nem is kívánkozik semmi sem rá, sem mellé.  Legfeljebb dísznek néhány bazsalikomlevél. Univerzális fogás: télen, nyáron egyaránt finom.

Hozzávalók:

  • 50 dkg spagetti
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem zöld
  • frissen őrölt bors
  • a tetejére: reszelt parmezán

A spagettit lobogva forró, só s vízben megfőzzük, úgy ahogyan az olaszok „al dente” azaz egy kicsit roppanósra hagyva. Leszűrjük, de nem öblítjük le. Amíg a tészta fő, a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, az olívaolajat is hozzáadjuk, és a megtisztított, lereszelt vagy zúzott fokhagymát megfuttatjuk benne. Amikor már érezni kezdjük a fokhagyma illatát, az apróra vágott petrezselyemzöld háromnegyed részét beledobjuk, megborsozzuk, de már csak addig hagyjuk a tűzön, amíg a petrezselyem is kissé összeesik, kiadja szép zöld színét. Ekkor a spagettit beleforgatjuk, ha kell, utána sózzuk, borsozzuk, és forrón tálaljuk. A megmaradt petrezselyemmel meghintjük. Aki szereti, reszelt sajttal megszórhatja, kiváltképp a parmezán illik hozzá.
Elkészítési ideje: 20 perc

Tipp:

  • A vajat lehet olívaolajjal helyettesíteni, azaz csak ezzel készíteni a fogást.
  • Spagetti helyett bármilyen, jó minőségű tésztából elkészíthető, ha lehet, durumtésztát vegyünk hozzá.