Cukkini
A cukkini igénytelen zöldségféle, olcsó és kora nyártól késő őszig kapható Hálás alapanyag a könnyű, nyári konyhának. Húsa kellemesen ropogós, íze semleges, tehát olyan lesz, amilyenre ízesítjük. Jól házasítható a legtöbb zöldfélével, de hússal, sajttal, tojással, tejföllel is nagyszerűen harmonizál.
Rakott cukkini köret

- 60 dkg cukkini
- 50 dkg burgonya
- 4-5 nagy kemény paradicsom
- 5-6 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors
- friss vagy szárított kakukkfű és rozmaring
- olaj
Egy lapos tűzálló tálat vagy egy kis zománcos tepsit jól kiolajozunk, és az alját az apróra vágott fokhagymával beszórjuk. A burgonyát meghámozzuk, és két milliméter vastag karikákra vágjuk. A cukkinik két végét lemetsszük, és héjastul, a paradicsommal együtt a burgonyánál jóval vastagabbra szeleteljük. A cukkini-, burgonya- és paradicsomkarikákat váltakozva, félig egymásra fektetve a tálba rakjuk, sóval, borssal, apróra vágott kakukkfűvel és rozmaringgal megszórjuk. (Ha nincs friss, szárítottat morzsolhatunk rá, de a friss az igazi.) Aki szereti, a tetejére is szórhat felszeletelt fokhagymát. Forró sütőben addig sütjük – legalább 50 percig –, amíg a burgonya megpuhul, és a teteje szép piros nem lesz. Sültekhez köretként kínáljuk, de tejföllel meglocsolva, reszelt sajttal megszórva, önálló ételként is megállja a helyét.
Cukkinis tészta

- 25 dkg tészta (pl.: spagetti, rövid cső, hosszú metélt)
- 4 evőkanál olaj
- 2 ujjnyi vastag sárgarépa
- 50 dkg cukkíni (mutatósabb, ha fele sárga, fele zöld)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors
- reszelt sajt
A tésztát lobogva forró sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsöpögtetjük, és egy tűzálló tálba halmozzuk. Amíg fő, a sárgarépát megtisztítjuk és vékonyan felkarikázzuk. Az cukkiniket megmossuk, és miután két végéket levágtuk, héjastul két-három milliméter vastag karikákra szeleteljük. Az olajat egy serpenyőben megforrósítjuk, a megtisztított fokhagymagerezdeket beledobjuk, de csak addig sütjük, amíg az illatát kiadja, de még nem kezd pirulni. Ekkor szűrőlapáttal az olajból kiszedjük, helyére dobjuk a sárgarépa-karikákat, és megvárjuk, amíg az olajat szép sárgára színezi. Ekkor a cukkinit is hozzáadjuk, és a serpenyőt rázogatva pároljuk-pirítjuk. Közben megsózzuk, megborsozzuk, végül a tésztát óvatosan beleforgatjuk és összerázzuk, hogy a tészta és a cukkini jól összekeveredjen, de mégse törjön össze. A reszelt sajtot külön tálkában kínáljuk hozzá. (Úgy is készíthetjük, hogy a főtt tésztát először egy nyers tojássárgával meg reszelt sajttal összekeverjük, és a sült cukkinit csak utána adjuk hozzá. Ha így készítjük a sárgarépa el is maradhat belőle.)
Cukkinikenyér

- 40 dkg hámozott, reszelt cukkini
- 35 dkg rétesliszt
- 30 dkg cukor
- 3 tojás
- 2 dl olaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg dió
- 10 dkg mazsola kiskanálnyi őrölt fahéj
- mokkáskanálnyi szódabikarbóna
- 1 csomag sütőpor
- a forma kikenéséhez:
- vaj és liszt
Az egész tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral, a szódabikarbónával, a sütő porral meg az olajjal alaposan kikeverjük. (A legjobb elektromos habverővel.) Ezután a reszelt cukkinit, majd a liszttel összekevert mazsolát meg a durvára tört diót is hozzáadjuk, és őrölt fahéjjal ízesítjük. Alaposan kivajazott, kilisztezett nagy püspökkenyér-formába töltjük (ez az adag két formára elegendő), és előmelegített sütőbe toljuk. Tíz percig erős, majd takaréklánggal tűpróbáig sütjük, ami kb. egy órába telik. Ha a teteje idő előtt pirulni kezdene, alufóliával befedjük. Ha megsült, a formából deszkára borítva kihűtjük, csak azután szeleteljük fel. Mivel ez nagy mennyiség, szeletekre vágva és alufóliába csomagolva a mélyhűtőben tárolhatjuk, és egyszerre annyit vehetünk ki belőle, amennyire szükségünk van. Kenyérpirítóban megpirítva, teához kitűnő.