Csalánleves

A csalánleves elkészítése pofon egyszerű, se rutint, se hosszú időt nem igényel, de csak friss levelekből jó. Ilyenkor tavasz elején érdemes kihasználni, hogy a kertekben, ligetes erdők szélén mindenütt bőven megtalálható.  Nagyon finom, üde, igazi tavaszi zöld leves lesz belőle.

Hozzávalók:

  • 4 maroknyi friss csalánlevél
  • 1 liter húsleves, ami bio minőségű húsleves kockából is készülhet
  • diónyi vaj
  • 1 púpozott evőkanál liszt, ha van teljeskiörlésű
  • 2 dl főzőtejszín
  • fél citrom leve

A csalánleveleket megmossuk, és a levesben úgy 10 perc alatt puhára főzzük.   Ezután simára turmixoljuk, hogy a leve minél selymesebb legyen. A lisztet a vajon világosra pirítjuk, a tejszín felével meg egy kevés levessel csomó mentesre keverjük, és a levest ezzel behabarjuk. Ha kellően besűrűsödött, akkor megkóstoljuk, ha kell, utána sózzuk, és néhány csepp citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük.  A leveses tálban 1-2 tojás sárgáját a maradék tejszínnel simára keverjük, és a levest rászedjük. Betétnek vajban pirított zsemlekockát adhatunk hozzá, de ha valami egészen különlegessel akarunk kirukkolni, akkor szárazon pirított mandulaforgácsot szórhatunk tetejére. Ne tálaljuk forrón.

Tipp:

  • Húsleves nélkül is elkészíthető, ekkor kissé bátrabban kell fűszerezni, és a só mellett még egy kevés őrölt borsot is szórhatunk bele
  • Aki nem akarja berántani a levest, a lisztet a tejszínbe keverheti és ezzel sűrítheti, a vajat pedig külön morzsolja bele.