Csalánleves
A csalánleves elkészítése pofon egyszerű, se rutint, se hosszú időt nem igényel, de csak friss levelekből jó. Ilyenkor tavasz elején érdemes kihasználni, hogy a kertekben, ligetes erdők szélén mindenütt bőven megtalálható. Nagyon finom, üde, igazi tavaszi zöld leves lesz belőle.
Hozzávalók:
- 4 maroknyi friss csalánlevél
- 1 liter húsleves, ami bio minőségű húsleves kockából is készülhet
- diónyi vaj
- 1 púpozott evőkanál liszt, ha van teljeskiörlésű
- 2 dl főzőtejszín
- só
- fél citrom leve
A csalánleveleket megmossuk, és a levesben úgy 10 perc alatt puhára főzzük. Ezután simára turmixoljuk, hogy a leve minél selymesebb legyen. A lisztet a vajon világosra pirítjuk, a tejszín felével meg egy kevés levessel csomó mentesre keverjük, és a levest ezzel behabarjuk. Ha kellően besűrűsödött, akkor megkóstoljuk, ha kell, utána sózzuk, és néhány csepp citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. A leveses tálban 1-2 tojás sárgáját a maradék tejszínnel simára keverjük, és a levest rászedjük. Betétnek vajban pirított zsemlekockát adhatunk hozzá, de ha valami egészen különlegessel akarunk kirukkolni, akkor szárazon pirított mandulaforgácsot szórhatunk tetejére. Ne tálaljuk forrón.
Tipp:
- Húsleves nélkül is elkészíthető, ekkor kissé bátrabban kell fűszerezni, és a só mellett még egy kevés őrölt borsot is szórhatunk bele
- Aki nem akarja berántani a levest, a lisztet a tejszínbe keverheti és ezzel sűrítheti, a vajat pedig külön morzsolja bele.