Sonkás kocka

A sonkás kockához főtt, füstölt sonka szükségeltetik, ami húsvéti maradék is lehet, de füstölt tarját is vehetünk hozzá. Finom, de nem kifejezetten könnyű fogás, ezért ha valamit reformálni akarunk rajta, akkor érdemes durum tésztából készíteni és tortaformában ropogósra sütni.  

Hozzávalók (4 személyre):

  • 25 dkg kockatészta
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 tojás
  • 4 dl tejföl
  • 20 dkg darált főtt, füstölt sonka
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors

a tepsi kikenéséhez:

  • 3 dkg zsír
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

A tésztát 2 evőkanál olajjal elkevert, lobogva forró, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és alaposan lecsöpögtetjük. (Nem kell hideg vízzel leöblíteni, csak ha durumtésztából készítjük.) Ezután 2 evőkanál olajjal összekeverjük, nehogy a tésztakockák összeragadjanak. A tojások sárgáját a tejföllel simára verjük, megborsozzuk, és a darált sonkát beleforgatjuk. Megkóstoljuk, és ha a sonkától nem lenne elég sós, még utána ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a tésztába fogatjuk. Egy levehető karimájú tortaformát kizsírozunk, morzsával behintjük és a sonkás tésztát egyenletesen belesimítjuk. 200° C-os sütőben (légkeveréseses sütőben 185 C°) addig sütjük, amíg piros, ropogós kérget nem kap. (40-45 percig is eltarthat.) Mielőtt felvágnánk, 10 percig pihentetjük. Ekkor a karimát lecsatoljuk, a megsült sonkás kockát a forma aljáról egy tálra csúsztatjuk együtt. Úgy szeleteljük, mint a tortát szokás.

Tippek

  • Egy közepes tepsiben vagy tűzálló tálban is megsüthetjük, és kockákra vágva tálalhatjuk.
  • Ha a megsült sonkás kocka a tortaforma aljáról nem csúszna le könnyen, rajta hagyva csúsztathatjuk a tálra.
  • Friss saláta vagy savanyúság kívántatik mellé.