Medvehagymás metélt

A medvehagymában a frissessége a nagyszerű, ezért elsősorban nyersen szendvicsekhez fogyasszuk, vagy fűszerezésre használjuk. Semmiképp nem szabad sütni-főzni, hogy ízét, színét megtartsa, és értékes C, A- és B3 vitamin tartalmát is megőrizze. Jó tudni, hogy nagy mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, antioxidáns összetevőket, köztük az értékes falvonoidokat.

Hozzávalók:

  • 25 dkg hosszú metélt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • őrölt bors
  • 1 csokor medvehagyma

A sárgarépát meghámozzuk, a szárzeller hártyáját lehúzzuk, mindkettőt kis karikákra vágjuk, és a vaj meg az olívaolaj keverékén megpároljuk. Megsózzuk, bátran megborsozzuk. A végén a felaprított metélőhagyma felét is belekeverjük, és egy percig még a tűzön hagyjuk, de nem sütjük tovább, hogy a medvehagyma megőrizze szép, üde színét. A maradékot nyersen szórjuk a tetejére. A tésztát lobogva forró sós vízben kifőzzük, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, de nem öblítjük le, hanem azon forrón a metélőhagymás alapba keverjük.

Tipp:

  • Elképzelhető, hogy más zöldfélét is keverünk a zöldséges alapba, például egy-egy szál petrezselyem gyökeret, pasztinákot, esetleg zöldborsót.
  • Nemcsak metélttel, hanem másféle formájú tésztával elképzelhető.