Árpagyöngyleves

 

Ez egy egyszerű, amolyan ismerősen házias, magyaros leves, ami kedvünk szerint alakítható. Jót tesz neki a húsos szalonna, de egy kis füstölt hússal is finom lehet. Egyetlen hátránya, hogy az áztatásához és főzéséhez  sok idő kell, tehát tervezni kell a főzését.

Hozzávalók  4 személyre:

  • 20 dkg árpagyöngy
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 2 nagy fej lila hagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 l erőleves (bio leveskockából is készülhet)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • 1 csokor petrezselyem

Az árpagyöngyöt folyó víz alatt leöblítjük, majd néhány órára hideg vízbe áztatjuk.  A főzés megkezdésekor a szalonnát kis kockákra vágjuk, és zsírját kisütjük. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és a szalonna zsírján (a pörcöt is benne hagyva), közepes lángon megfonnyasztjuk. A finomra vágott petrezselymet rádobjuk, kissé együtt sütjük, hogy a színét, ízét kiadja, majd egy liter vízzel és a hozzávalókban megadott 1 liternyi erőlevessel fölöntjük. A babérlevelet beledobjuk, nagy lángon fölforraljuk. A beáztatott árpagyöngyöt leszűrjük, és beleszórjuk. Lefödve, kis lángon kb. 45 percig főzzük, végül utána sózzuk, megborsozzuk. Ha túl sűrűnek találnánk – bár így az igazi – még egy kevés levessel hígíthatjuk. Az olívaolajat tálaláskor locsoljuk a tetejére.

Elkészítési ideje: 1 óra + áztatás

Tipp

  • Természetesen húsleves nélkül is elkészíthető, eleinknek nem nagyon volt ilyenben része, de tény, hogy jót tesz a leves ízének.
  • Ha laktatóbban szeretnénk tálalni, gazdagíthatjuk karikára vágott kolbásszal vagy virslivel, vagy készíthetjük több húsos szalonnával.
  • Levesbetétként külön tálkában kis kockákra vágott, olajban pirított kenyeret is kínálunk hozzá.