Árpagyöngyleves
Ez egy egyszerű, amolyan ismerősen házias, magyaros leves, ami kedvünk szerint alakítható. Jót tesz neki a húsos szalonna, de egy kis füstölt hússal is finom lehet. Egyetlen hátránya, hogy az áztatásához és főzéséhez sok idő kell, tehát tervezni kell a főzését.
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg árpagyöngy
- 15 dkg húsos szalonna
- 2 nagy fej lila hagyma
- 1 babérlevél
- 1 l erőleves (bio leveskockából is készülhet)
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt fekete bors
- 1 csokor petrezselyem
Az árpagyöngyöt folyó víz alatt leöblítjük, majd néhány órára hideg vízbe áztatjuk. A főzés megkezdésekor a szalonnát kis kockákra vágjuk, és zsírját kisütjük. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és a szalonna zsírján (a pörcöt is benne hagyva), közepes lángon megfonnyasztjuk. A finomra vágott petrezselymet rádobjuk, kissé együtt sütjük, hogy a színét, ízét kiadja, majd egy liter vízzel és a hozzávalókban megadott 1 liternyi erőlevessel fölöntjük. A babérlevelet beledobjuk, nagy lángon fölforraljuk. A beáztatott árpagyöngyöt leszűrjük, és beleszórjuk. Lefödve, kis lángon kb. 45 percig főzzük, végül utána sózzuk, megborsozzuk. Ha túl sűrűnek találnánk – bár így az igazi – még egy kevés levessel hígíthatjuk. Az olívaolajat tálaláskor locsoljuk a tetejére.
Elkészítési ideje: 1 óra + áztatás
Tipp
- Természetesen húsleves nélkül is elkészíthető, eleinknek nem nagyon volt ilyenben része, de tény, hogy jót tesz a leves ízének.
- Ha laktatóbban szeretnénk tálalni, gazdagíthatjuk karikára vágott kolbásszal vagy virslivel, vagy készíthetjük több húsos szalonnával.
- Levesbetétként külön tálkában kis kockákra vágott, olajban pirított kenyeret is kínálunk hozzá.