Tejfölös csirke raguleves
Télen, nyáron kedvelt leves, laktató, de nem nehéz. Valamilyen tésztafélével utána komplett fogásnak felel meg. Az sem titok, hogy nagyszerűen felhasználható hozzá a kész húsleves is, csak a benne főtt, kisebbre darabolt zöldséget a leves behabarása után adjuk hozz, nehogy összetörjön.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csirke
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 csomó leveszöldség
- 1 hagyma
- 1-1 zöldpaprika és paradicsom
- só, őrölt fehér bors
- 1 dl tejföl
- 1 tojás sárgája
- 1 csokor petrezselyem
A csirkét feldaraboljuk, a combot és a mellet kisebb részekre vágjuk, és a húst a vajon kissé átsütjük, de nem pirítjuk meg. A megtisztított,kisujjnyi méretűre szeletelt zöldséget hozzáadjuk, és néhány percig együtt pirítjuk, majd a liszttel megszórjuk, és egy kicsit még kevergetve-forgatva a tűzön hagyjuk. Ezután 2 liter vízzel felöntjük, megsózzuk, megborsozzuk, a hagymát és a paprikát, paradicsomot is beledobjuk, és kis lángon forralva puhára főzzük. Tálalás előtt a leveses tálba a tejfölt és a tojás sárgáját elhabarjuk, majd a forró levest kevergetve merő kanalanként rászedjük. Néhány csepp citrommal kissé pikánsra ízesítjük, és apóra vágott petrezselyemmel bőven megszórva tálaljuk.
Tipp
- A citromlé nem kötelező illetve néhány csepp enyhe ecettel helyettesíthető
- Aki sűrűbbre, krémesebbre szeretné, az a tejfölbe egy kevés kukorica keményítőt is keverhet