Ili néni nyers zellersalátája

Ez a saláta nehezebb fogások bevezetője lehet, de előételként is kínálhatjuk, sőt főtt tojással, hallal, vagy csirkehússal tálalva könnyű vacsoraként is megállja a helyét.  Fontos, hogy tálalás elött hagyjuk állni, hogy az ízek a nyers zellert alaposan átjárják.

Hozzávalók:

  • 1 nagy fel zeller ( kb. 60 dkg)
  • 1 citrom leve

a mártáshoz:

  • 2 közepes csemege uborka
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 1 dl kész majonéz
  • 1 mokkáskanál porcukor

A zellert gondosan meghámozzuk, jól megmossuk, finomra lereszeljük. Citromlével és egy mokkáskanálnyi sóval azonnal összekeverjük. nehogy megbarnuljon, és legalább egy órán át állni hagyjuk. Közben az ecetes uborkát egészen apró kockákra vágjuk, és a kapribogyóval és zellerrel együtt a majonézben keverjük, a cukorral ízesítjük, és ha kell, utána sózzuk. Jó, ha tálalásig így is áll még egy ideg.

Tipp

  • Tálalás előtt mindenképp meg kell kóstolni, hogy ízlésünk szerint utána ízesíthessük
  • Francia remoulade, magyarul remulád mártással is készülhet , amihez  a majonézhez   apróra vágott  petrezselymet, metélőhagymát,  tárkonyt  esetleg reszelt tormát is adunk.