10. nap – A francia légió és nyers zellersaláta

Látszólag értelmezhetetlen a fenti összefüggés, de ez csak a látszat. A nyersen finomra reszelt,  uborkás, kapribogyós, majonézes zellersalátával évtizedekkel ezelőtt  Ili néni ismertette meg a családot, s mi azonnal megszerettük. A citromtól és az uborkától friss ízű, nyers zeller a pikáns kapribogyóval és a selymes majonéz mártással különösen télen, tél végén esett jól.  A családi receptgyűjteménybe is Ili néni nyers zellersalátája néven vonult be. S hogy jön ide az idegenlégió?  Kacskaringós úton, mert Ili néni élete párjául egy olyan kalandvágyó magyar férfiút választott, aki francia idegenlégióban szolgált.  Amikor hosszú párizsi évek után hazatelepültek, hozták magukkal a francia konyhát, és a légiós történeteket. Innen a mi máig kedvelt zellersalátánk, amiről ma már persze tudom, hogy a  franciák remoulade mártással készítik, és eredetileg apróra vágott  metélőhagyma, tárkony, és petrezselyem is jár bele,  de nekem  továbbra is  így Ili nénisen, légiós módra  az igazi.  Az érdeklődők a receptjét itt olvashatják el.