Berlini sütemény

Első ránézésre a klasszikus rácsos tésztára  emlékeztet, de a  tölteléke sokat ígérő, vastag  csokoládés massza, amiben nem lehet külön felfedezni a  lekvárt. Az pikánsságával csak felerősíti a krémes, csokoládés hatást. Hálás sütemény, jól záródó dobozban sokáig eláll.

Hozzávalók

a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 26 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj (margarin)
  • 4 tojás
  • ½ bio citrom reszelt héja
  • csipetnyi só

a töltelékhez:

  • 15 dkg dió
  • 3 dkg holland kakaópor
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • baracklekvár

A tésztához a lisztet a vajjal, 10 deka cukorral és 1 tojással  összegyúrjuk úgy, hogy  egy fél citrom héját is belereszeljük. 2/3 részét kinyújtjuk, és egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt 35×30 centi  nagyságú tepsibe fektetjük. Megszurkáljuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben félig megsütjük.  Közben a darált diót, a kakaót a maradék 16 deka porcukrot, 3 tojást egy csipetnyi fahéjjal  összekeverjük. A félig sült tésztát a lekvárral bőven megkenjük, és a  diós,  kakaós töltelékkel befedjük. A lekvár és a kakaós, diós massza sülés közben  összesül, és vastag, csokoládés töltelék  hatását kelti majd. Mielőtt a sütőbe tolnánk, a maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, és a sütemény tetejét berácsozzuk vele.

Tipp

  • Dió helyett dejó-val is készíthető
  • Jó, ha elvágás előtt néhány órát, akár egy napot is állni hagyjuk, hogy a töltelék kissé megpuhítsa, az íze átjárja a tésztát.