Hamis Esterházy marhahús
Ebben a fogásba az értéktelenebb, formátlan, olcsóbb marhahúsdarabok, netán a nyesedékek is belekerülhetnek. A hosszú főzés alatt a hús omlósra fő, és a többféle zöldség aromája teljesen átjárja a keletkező bő mártást, íze kicsit emlékeztet az Esterházy rostélyoséra, onnan kapta a hamis nevet. Nagyszerű és egyszerű felhasználása ez a maradék húsoknak, zöldségeknek. Körete a rizstől a kölesen, bulguron át a főtt tészták mindenféle formájáig terjedhet.
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg marhahús
- 2 nagy szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa,
- 2 közepes fej vöröshagyma,
- 3 evőkanál olaj
- 2 kis kanál mustár
- 1 kiskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál só
- késhegynyi őrölt bors
A marhahúst amennyire lehet, szeletekre vágjuk. Az olajat egy kuktába öntjük, a húst belerakjuk, és a megtisztított, megmosott és karikákra vágott répákat meg hagymát rétegenként rárakjuk. Nem szabad megkeverni! A z összes fűszert rászórjuk, majd a kuktát lezárjuk. Tűzre tesszük, és a sípolástól számított háromnegyed óráig nagyon kis lángon főzzük. A hús és a zöldség a saját levében tökéletesen megpuhul, de a répakarikák mégsem főnek teljesen szét. ínycsiklandó illata van. Másnap még jobb, mint frissen. Párolt rizs illik hozzá.
Tipp
- A felsorolt hozzávalók kötelezően bele kell kerüljenek ebbe a fogásba, a többi zöldség változhat.
- Ez az a fogás, amibe szinte mindenféle zöldség belekerülhet feldarabolva, télen adhatunk hozzá gombát, pasztinákot, konzerv lecsót egy sor káposztát is, nyáron zöldpaprikát, paradicsomot, cukkini, csillagtököt, padlizsánt,de ügyeljünk rá, hogy a mennyiségű nagyjából azonos legyen, egyik se nyomja el a másikat.
- Minél többféle zöldség van benne, annál ízesebb, gazdagabb lesz
- Lábosban is főzhetjük, az eljárás ugyanaz, csak a főzési idő a marhahús minőségétől függően