Lilahagymás lilakáposzta- saláta

Szokatlan dolog a lilakáposzta-saláta, noha a piacokon a savanyúságosoknál  lehet  néha lilakáposztával töltött  ecetes paprikát kapni, de otthon nemigen szoktuk  készíteni. A szokatlanságon kívül azonban más érvünk nem lehet ellene, ugyanolyan finom, mint a fehér fejes káposztából készült, de a színe miatt még változatosságot is hozhat a konyhánkba.

Hozzávalók:

  • fél fej (kb.50 dkg ) lilakáposzta
  • 1 nagy fel lilahagyma
  • kis kanálnyi köménymag
  • a salátaléhez: cukor, ecet,só
  • a tetejére: extra szűz olívaolaj

A káposztát kitorzsázzuk, azután először félbe, majd vékony csíkokra vágjuk. Egy percre lobogva forró  vízbe dobjuk, azután leszűrjük,  jól megsózzuk, és néhány órán át állni hagyjuk . Ezt követően kinyomkodjuk, a meghámozott és vékonyan felszeletelt  lilahagymával és köménymaggal  összekeverjük, és egy  ízlésünk szerint elkészített  édes, ecetes, sós salátalébe forgatjuk. Óvatosan sózzuk, mert ne feledjük, a káposztánk már sóban állt egy ideig! Az olívaolaj kellemes aromát  kölcsönöz neki, de el is hagyható.