Tejfölben sült tarja
A tarja a sertés nyakrésze. Zsírral átszőtt, kifejezetten sütésre, grillezésre való hús. Ami a hátránya, mármint hogy zsíros, sütés közben előnyére válik, mert a kisült zsírtól pompás íze lesz. Nem is kell hozzá semmiféle más zsiradék, eltekintve a tepsi hajszálvékony kiolajozásától, saját – no meg a tejfölből származó – zsírjában sül pirosra, porhanyósra.
Hozzávalók:
- 6-8 kisujjnyi vastag tarjaszelet
- só, őrölt bors
- 2-3 dl tejföl
- szeletenként fél kiskanálnyi mustár
A kosztosok számától és étvágyától függően személyenként egy vagy két, legalább ujjnyi vastag hússzeletet számítsunk. Egyenként óvatosan kiverjük, csak azért, hogy a rostokat kissé meglazítsuk. Alaposan megsózzuk, megborsozzuk, és a mustárral elkevert tejfölbe forgatjuk. A szeleteket vékonyan kiolajozott tepsibe egymás mellé fektetjük, úgy, hogy még részben sem fedjék egymást, és lefedés nélkül 180 °C-on megsütjük. Akkor jó, ha a mustáros tejfölös szaftja elsül, a hús szép, barnás-piros, pecsenye színű lesz.
Tipp
- A hússzeleteket két fólialap közé fektetve a legegyszerűbb kiverni, nem kell utána sem a deszkát, sem a húsverő kalapácsot nagyon mosogatni.
- A pecsenye hasznára válik, ha sütés előtt néhány órával már bepácoljuk a mustáros tejfölbe, és állni hagyjuk.