Tejfölben sült tarja

A tarja a sertés nyakrésze. Zsírral átszőtt, kifejezetten sütésre, grillezésre való hús. Ami a hátránya, mármint hogy zsíros, sütés közben előnyére válik, mert a kisült zsírtól pompás íze lesz. Nem is kell hozzá semmiféle más zsiradék, eltekintve a tepsi hajszálvékony kiolajozásától, saját – no meg a tejfölből származó – zsírjában sül pirosra, porhanyósra. 

Hozzávalók:

  • 6-8 kisujjnyi vastag tarjaszelet
  • só, őrölt bors
  • 2-3 dl tejföl
  • szeletenként fél kiskanálnyi mustár

A kosztosok számától és étvágyától függően személyenként egy vagy két, legalább ujjnyi vastag hússzeletet számítsunk. Egyenként óvatosan kiverjük,  csak azért, hogy a rostokat kissé meglazítsuk. Alaposan megsózzuk, megborsozzuk, és a mustárral elkevert tejfölbe forgatjuk. A szeleteket vékonyan kiolajozott tepsibe egymás mellé fektetjük, úgy, hogy még részben sem fedjék egymást, és lefedés nélkül 180 °C-on megsütjük.  Akkor jó, ha  a mustáros tejfölös szaftja elsül, a hús szép, barnás-piros, pecsenye színű lesz.

Tipp

  • A hússzeleteket két fólialap közé fektetve a legegyszerűbb kiverni, nem kell utána sem a deszkát, sem a húsverő kalapácsot nagyon mosogatni.
  • A pecsenye hasznára válik, ha sütés előtt néhány órával már bepácoljuk a mustáros tejfölbe, és állni hagyjuk.