Amerikai palacsinta

Az amerikai palacsinta kb. 10 cm átmérőjű és 3-4 mm vastag – egészen barna – egyáltalán nem hasonlít a mi magyar palacsintánkhoz. Fogyasztható juharsziruppal és tejszínhabbal, bogyós gyümölcsökkel, mint eper, málna vagy áfonya. Ha nincs friss gyümölcsünk, az ezekből főzött lekvár is megteszi. Kitűnő villás reggelihez frissen kisütött  húsos  – un.  sliced bacon –  szalonnával is.

Hozzávalók (kb. 35 darabhoz):

  • 50 dkg finom liszt
  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • ½ liter tej
  • 3 kiskanál sütőpor
  • vaniliás cukor
  • olaj a sütéshez.

A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk és elkeverjük benne a sütőport. Egy nagyobb edénybe tesszük a tejet, egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a sütőporos lisztet. Az egészet állni hagyjuk mintegy negyedóráig. A tésztának a galuska tésztánál kicsivel sűrűbbnek kell lennie. Legjobb, ha teflonnal bevont serpenyőt használunk, vékonyan megkenjük olajjal és magas hőfokra melegítjük. Egy átlagos serpenyőben három darab készíthető el kényelmesen, minden palacsintára egy kis „tejes” merőkanálnyi mennyiséget számolva. A palacsintákat az egyenletesen meleg tűzön addig hagyjuk, amíg a nyers tésztában kicsi lukacsos buborékok keletkeznek. Ekkor megfordítjuk a palacsintát. Akkor jó, ha a megfordított oldal „kakaó barna”. A másodszorra sütött oldalnak is ilyen barnára kell sülnie, ami rövidebb idő, mint az első oldal. Melegen tálaljuk a juharsziruppal, tejszínhabbal, gyümölcsökkel vagy a kisütött bacon szalonnával. A fel nem használt palacsinták kiválóan fagyaszthatóak.

Tipp:

  • Nem kell minden palacsinta alá olajat tenni, csak ha úgy érezzük, hogy nagyon “száraz” már a serpenyő