Főzőiskola

Hogyan csináljam ...

ennek a ­dilemmának megoldásában szeretnénk segíteni. A főzéshez nem elég, ugyanis a szükség, a kedv, az érzék, a gyakorlat: tudás is szükséges. A szerencsésebben otthonról hozzák, a többieknek a tanulás útja marad. Főzőiskolánkban lépésről lépesre bemutatjuk az ételkészítés alapfogásait, apróbb és bonyolultabb művelteket, amelyekkel a mindennapi főzés, és az alkalmi vendéglátás feladatait könnyen meg lehet oldani. Nem iskolás módon az alapoktól indulunk, hanem az évszakhoz, ünnepekhez, aktuális helyzetekhez igazodva mutatunk be egy-egy fogást.

A technikai anyagot olykor egy-egy gasztrotörténettel, étel, fűszer, ételkészítési mód eredetének leírásával is tarkítjuk.



Hogy lesz a narancsból filé?

 

A narancs nagyszerű kiegészítője lehet sokféle ételnek, ám a gerezdeket elválasztó keserű hártyái miatt nem lehet csak úgy egyszerűen belevágni a fogásokba.  Bizony ki kell filézni, ami kicsit babra munka, de egy éles kis késsel megoldható, ha tudjuk, mit kell tenni lépésről lépésre…

Bővebben...
 

Padlizsánt a mélyhűtőbe

padlizsanzacskobanOktóber a padlizsán hónapja. Most lehet jó sokat eltenni belőle télire. A legegyszerűbb módja, ha a szép egyforma nagyságú példányokat sütőben vagy tűzhelyen, vaslapon héjastól megsütjük. Természetesen az lenne az igazi, ha szabad tűzön sütnénk, mint az erdélyiek.

Bővebben...
 

Tölteni való paprikát a mélyhűtőbe

tvpaprika

 

Legkedvesebb magyar fogásaink közé tartozik a töltött paprika, ám télen nélkülöznünk kell, mert a téli hónapokban kapható import paprika méregdrága, és íze sem közelíti meg a nyári nap érlelte magyarét. Kipróbált jó megoldás a töltenivaló paprikák  lefagyasztása, néhány paradicsom társaságában. Elkészítéskor elég még fagyott állapotban megtölteni, és ízes paradicsommártásban megfőzni.

Bővebben...
 

Rétes készítés hagyományos módon - Haladóknak

lisztbelangyosviz

 

 

1. 50 deka réteslisztet egy tálban tojásnyi zsírral elmorzsolunk, leheletnyit megsózzuk, majd kb. 4 deci langyos enyhén ecetes vízzel puha tésztává gyúrjuk.

 

Bővebben...
 

Hogyan készül a rétes? - Kezdőknek

 

Kész réteslapok töltése

 

Ez olyan egyszerű eljárás, hogy szinte el sem lehet rontani, ha a lépésről lépesre követjük a leírást. Példaként egy almás, diós, mazsolás rétes készítését mutatjuk be. A munka elkezdésekor kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő 200° C-ra (légkeversütőt 180°C-ra).

 

kenes1. Egy tiszta konyharuhát vízbe mártunk, majd jól kicsavarjuk és a munkalapra vagy gyúródeszkára fektetjük. A réteslapokat a csomagolásból kibontjuk, és négyet a nedves konyharuhára fektetünk (ha több van a csomagban, azt felhasználásig visszatesszük, és nedves ruhával letakarjuk, nehogy kiszáradjon). A réteslapokat egyenként óvatosan megemeljük (mindig az alsó lappal kezdjük), és a közüket olajjal finomat megkenjük azért, hogy sülés közben ne ragadjanak össze.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 5